Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Robbanószerkezet okozta egy kilencéves gyermek halálát

2024. június 21. 19:46

A rendkívül veszélyes eszköz egy katonai gyakorlótérről származott.

2024. június 21. 19:46
Demining by troops of the territory

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Katonai gyakorlótérről elvitt robbanószerkezet okozta egy kilencéves cseh gyermek halálát Horvátországban, az apját– akinek végig a felügyelete alatt volt a gyermek – letartóztatták gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés és emberölés gyanújával, valamint vádat is emeltek ellene – közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

 A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható, angol és horvát nyelvű, veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy katonai gyakorlótérre. A kilencéves gyerek ott talált egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt, az apja pedig betette azt a gépkocsijukba.

Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyerek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott.

A robbanástól a gyerek a helyszínen életét vesztette, két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült.

A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát. Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják – közölte a rendőrség.

A védelmi minisztérium kifejezte mély sajnálkozását a tragédia miatt, és felhívta a figyelmet a veszélyt jelző táblák komolyan vételére. A szóban forgó gyakorlótér évtizedek óta üzemel, de ilyen tragédia még soha nem történt ott – tették hozzá.

Horvátországban bizonyos területek háborús aknák miatt is veszélyesek. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1992-95 közötti délszláv háborúból visszamaradt aknák miatt a veszélyesnek ítélt területek nagy részét már megtisztították. Még négy megyében - 22 város és járás területén - mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, és 9800 aknát kell hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak.

Az ország területén jelenleg is 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2024. június 22. 15:40
Lezárt katonai területre mentek be, bevitte a családját, majd a gyerek által talált aknát betette a kocsijába. No comment......
pragmatika
2024. június 22. 10:00
Amúgy az apa pszichiátriai vizsgálatát is elvégeztetném, mert egyszerűen nem értem, hogy csinálhat ilyen baromságot. Mi Vis szigetén láttunk egy ilyen kitáblázott területet, eszünkbe nem jutott bemenni.
pragmatika
2024. június 22. 09:56
Hát, sok veszély leselkedik az emberre élete során, de a legnagyobb veszélyt az emberi hülyeség jelenti.
rockercicc
2024. június 21. 23:54
Természetes szelekció. Darwin díjas család...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!