Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Politico: Von der Leyen még több pénzt és hatalmat akar

2024. június 22. 23:09

Egy titkos belső dokumentum szerint Ursula von der Leyen teljes ellenőrzése alá vonná a kohéziós pénzeket, a főként dél- és kelet-európai országok szociális és regionális fejlődésének kárára – írja a lap.

2024. június 22. 23:09
null

Nyitókép: Ursula von der Leyen az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén a Luzern melletti Burgenstock luxusüdülőhelyen 2024. június 15-én. (Urs Flueller/POOL/AFP) 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy nagyobb személyes ellenőrzést szeretne az uniós kiadások egyharmada, azaz négyszázmilliárd eurónyi összeg felett – írja a Politico. 

Egy, a portál kezébe került belső bizottsági dokumentum szerint a szegényebb területek finanszírozása felett a jövőben közvetlenül a Von der Leyen irányítása alatt működő részleg fog diszponálni. Az úgynevezett kohéziós politikát jelenleg a bizottság régiókért felelős osztálya irányítja, az egyes országok helyi szerveivel együttműködve. 

A tervezett reform miatt az érintett országok képviselői attól tartanak, a jövőben az eddigieknél kevesebb pénz jut nekik; az említett dokumentum szerint 

több mint száz helyi szerv ezért hatalomátvétellel vádolta meg az EB vezetőjét, azt állítva, hogy „ a kohéziós politika veszélyben van".

Minderre Von der Leyen csak a cikk megjelenése után válaszolt, azt állítván, hogy „nagyon ragaszkodik a kohéziós politikához”. 

A Politico írása szerint viszont e dokumentumból világosan kiderül, hogy miközben az EU a védelmi képességei növelésére koncentrál, és felkészül a Kínával vívott kereskedelmi háborúra, a következő időszakban a blokkon belüli szegényebb területek – jellemzően a dél- és kelet-európai régiók – főként környezetvédelmi és közlekedési infrastrukturális, illetve különböző szociális programokhoz hozzájáruló finanszírozása lekerül a prioritási listáról.

A centralizációra tett kísérletként a bizottság mindennek felülvizsgálatát egy olyan egységnek szándékozik átadni, amelyet a blokk 700 milliárd eurós, a járvány utáni helyreállítási alapjának kezelésére hoztak létre, 

és amely szintén Von der Leyen közvetlen irányítása alatt működik.

A kohéziós politikát előtérbe helyezők ezért aggódnak amiatt, hogy a bizottság elnöke, akit Brüsszelben amúgy is gyakran ér az a kritika, hogy a hatásköröket csupán egy szűk csoportra összpontosítja, a jövőben háttérbe szorítja a régiókat, hogy megpróbálja megszerezni „a brüsszeli pénzgépezet egyik stratégiai fontosságú ágát”. 

A bizottság egyes tagjai nem úgy mérik a kohézió fontosságát, ahogy kellene” – mondta például egy uniós tisztviselő. Egy másik pedig azt kifogásolta, hogy Von der Leyen túlságosan arra összpontosít, hogy uniós ipari óriások létrehozásával felvegye a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával  – a szociális és regionális fejlődés kárára. 

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-137
2024. július 13. 17:36
🍓 ️ ­É­r­t­­é­­­k­­e­­l­d­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Tommaso
2024. június 26. 16:33
A konzervativ jobboIdaII teIjesen más, mint az orbánista =Iepenista ruszkicsicska, nyugatáruIó bandák Ég és föId!!! A Les Echos szerint Orbán továbbra is ragaszkodik a KeIet-Közép Európát ismét gyarmatositani akaró gaz ruszkik támogatásához. HAJRÁ NÉPPÁRT! De jólI tették, hogy 3 éve kibacták maguk közü a FIDESZ-bandát.
salmonella
2024. június 25. 18:41
A kohéziós pénzek ukrajnába, azaz az usa-ba fognak menni. Ettől kezdve miért is vagyunk a zunióban?
atti64
2024. június 23. 22:13
A NÁCI KURVÁT AZONNAL FELAKASZTANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!