Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Összefogva verné el Macront a francia jobboldal

2024. június 11. 10:49

Sürgölődnek a baloldaliak is.

2024. június 11. 10:49
null

Nyitókép: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Mint arról mi is beszámoltunk, Emmanuel Macront annyira megütötte az EP-választáson elszenvedett csúfos kudarc, hogy menten bejelentette a francia Nemzetgyűlés feloszlatását és az új választások kiírását. Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) 31,4-14,6 arányban győzte le az elnök mögött álló liberális választási koalíciót, a Kell Európát, az elnök ezért az ő erősödésüket igyekszik megállítani.

Ezt is ajánljuk a témában

Erre reagálva Franciaország két legnagyobb jobboldali pártja tárgyalni kezdett a közös indulásról,

felismerve a soha korábban nem látott győzelmi esélyt. Marion Maréchal, az EP-be 5 mandátummal kijutott, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) soraiban helyet foglaló Visszahódítás párt alelnöke hétfőn tárgyalt Marine Le Pennel, az Identitás és Demokrácia (ID) frakciót vezető RN volt elnökével és köztársaságielnök-jelöltjével, valamint a jelenlegi pártelnökkel, Jordan Bardellával. Hiába messze kisebb ugyanis a Visszahódítás az RN-nél, egy szoros országos versenyben kifizetődő lehet egy tömbben indulniuk. Az X-en Maréchal hétfőn azt írta: „A nemzeti tábor történelmi eredményt ért el”, így tárgyalni akar Le Pennel és Bardellával, hogy „megragadjuk a lehetőséget egy kormánykoalíció megépítésére”.

Le Pen egyébként nem csak Maréchal felé nyitna, de a kispárttá vált jobbközép felé is:

vállalják, hogy nem indulnak rá a Nicolas Sarkozy egykori pártjából lett Republikánusok inkumbens képviselőire, ha megállapodásra jutnak.

A Visszahódítás ugyanakkor belül sem teljesen egységes; Bardella nem véletlenül az alelnökkel, Maréchallal tárgyalt, nem pedig az elnökkel, Éric Zemmourral. Az RN elnöke utólag dicsérte Maréchal „konstruktív hozzáállását”, de hozzátette: ez a hozzáállás Maréchalt „Éric Zemmouréval ellentétben” jellemzi.

Eközben a francia politikai aréna másik pólusa, a baloldal is összefogásra készül –

a kommunisták, a szocialisták, a zöldek, valamint Jean-Luc Mélenchon Engedetlen Franciaország pártja tárgyalnak a közös jelöltállításról. Ezt két évvel ezelőtt már sikerült megvalósítaniuk, az EP-választásra azonban ismét szétestek.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­e­­­l­d­­­ ­a­­­ ­s­z­­e­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­c­­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Patika
2024. június 11. 13:46
Fölöséleges dolog döglött lovat felnyergelni. Legalább annyira mint téli szalámiban nyarat keresni. Macront oroszok elől főbe lőni.Népét megelőzve felkoncolni.
Reszelő Aladár
2024. június 11. 13:05
Ott ez így megy. Ha nem jók a számok, akkor tolunk megint egy kampányt, kidobunk rá egy csomó közpénzt és ezzel semmi jogállami probléma még csak fel sem merül. De legalább azt tudjuk, hogy Macron vekkere is határidős és ha háborút akar, akkor ezt még addig kell elindítani. Első körben úgyis a lengyelek és baliak mennek, ugyanis ez is része a Ursula-Tusk paktumnak. Ezzel lehet némi időt nyerni, akár annyit is, amíg Trump mandátuma lejár és jöhet egy olyan elnök, aki hajlandó tovább tolni a háborút.
Sztrovacsek
2024. június 11. 13:01
"Összefogva verné el Macront a francia jobboldal" Mi ez a feltételes mód, kedves mandi? Há' az eddigi cikkek címei alapján meg mertem volna esküdni hogy Macron akkorát dőlt mint az ólajtó, és Marine Le Pen a királynő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!