Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Összefogás helyett tovább folyik a francia jobbos kiszorítósdi

2024. június 14. 08:31

Megbuktatták a Republikánusok elnökét, kizárták a Rekonkviszta EP-képviselőinek többségét.

2024. június 14. 08:31
null

Nyitóképen: Marion Maréchal a francia Nemzetgyűlés előtt (fotó: Bertrand GUAY / AFP)

 

Nem áll jól a nagy francia jobboldali forradalom szénája: a vasárnapi EP-választás és az új nemzetgyűlési választás bejelentése óta még csak az ötödik napot írjuk, de e pillanatban az összefogás helyett a szétesés a jellemző a francia jobboldalra.

Puccs a Republikánusoknál

Éric Ciotti, a francia mérsékelt jobboldali, gaullista Republikánusok elnöke még kedden jelentette be, hogy összefogna Le Pennel a nemzetgyűlési választási győzelem érdekében, erre viszont a pártvezetők egy része fellázadt, és a pártbizottság leváltotta őt az elnökségről.

Annie Geverard, a Republikánusok főtitkára szerint az eddigi elnök megszegte a párt szabályait és eddigi politikai irányvonalát. Bejelentette azt is, hogy innentől ő maga és Francois-Xavier Bellamy alelnök irányítja tovább a pártot.

Ciotti eközben azt jelentette be, hogy a pártja „puccsot” követett el ellene,

jogi lépéseket tesz a kizárása ellen, és továbbra is a párt elnökének tartja magát.

Egy a napokban készült felmérés szerint a Republikánusok szavazótáborának a fele támogatja a Le Penékkel való összefogást, és ezzel Ciotti álláspontját.

Kizárások Zemmour pártjában

A kisebbik francia radikális jobboldali pártban, a Rekonkvisztában is áll a bál: míg Marion Maréchal (Marine Le Pen unokahúga) a Le Penékkel való összefogás híve, addig a párt atyja, Eric Zemmour jobboldali véleményvezér azt mondja, ő nem állna az összefogás útjába, de Le Penék nem akarják őt a választáson támogatni.

A szembenállás szakításhoz vezetett: Zemmour az Európai Parlamentbe bejutott öt Rekonkviszta-képviselőből négyet, beleértve a politikai sztár Marion Maréchalt kizárt a pártból. 

„Vissza kell adniuk a mandátumukat. Ők négyen elárulták támogatóinkat 48 órával a megválasztásuk után”

– jelentette ki Eric Zemmour.

Hogy Marion Maréchal és társaival mi lesz, esetleg visszavándorolnak-e Le Pen köreibe, hamarosan kiderül. A három-, de legalább kétpárti jobboldali összefogásból egyelőre, úgy tűnik, nem lesz semmi a június 30-ai előrehozott nemzetgyűlési választáson.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 14. 16:08
A talján orgyilkos ribanc a saját koalíciós társait zabálja fel, miközben dönti a fegyvert az ukránoknak és több niggert importált, mint bárki eddig. A francia lotyó a saját apját is legyilkolta, ellopva annak pártját, miközben választások tucatjait bukta el. Ráadásul ez a.két ócska kurva pont olyan eszement cionista zsidócsicska, mint a vétótlan köpcös geci a zsidesszel. Ezek okán semmire nem jutnak egymással se, meg külön se. Nem erre tartják, fizetik őket a zsidó gazdáik. Egyiküknél sem arra kell figyelni amit hazudik, hanem arra, amit csinál.
pandalala
2024. június 14. 10:49
a francia "jobboldal" pont olyan egységes mint a magyar "baloldal" :D
2024. június 14. 10:44 Szerkesztve
Ne vegyél F-el márkás autót: Fiat, Ford, Francia. Amíg nem lesz valami összetartó ethosz, (mint a libernyákoknak a fasisztaveszély miatt egymáshoz simulás) addig a jobboldal ilyen fiszemfaszomkodással fogja az idejét tölteni. A választók azt látják, hogy adtak felhatalmazást, erre nem az történik amire adták, hanem mint a kurva óvódában, mindenkinek a piros vödör és a kék szita kell, el is fogják baszni rendesen.
jobbrafel
2024. június 14. 10:20
Áh, úgy látszik (újra) megérezték a pénz szagát jobb oldalon is! :( Nem lesz ez így jó! Össze kéne tartani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!