Orbán felé tett gesztust a román szélsőjobb

2024. június 25. 08:44

A magyar kormányfő korábban kijelentette: nem lépnek be az ECR-be a magyarellenes AUR miatt.

2024. június 25. 08:44

Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A Politico arról ír, hogy Claudiu Târziu EP-képviselő, aki a magyargyűlölő AUR román párt tagja, elmondta: a Fidesz előtt továbbra is nyitva áll az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládja. „Mindig a nagyobb frakció mellett álltunk. Patthelyzetbe kerültünk, a legmagasabb szinten kell folytatni a párbeszédet. De szerintem továbbra is nyitva az ajtó” – mondta. 

Szerinte a problémát a két párt közti kommunikáció hiánya okozta.

Az eset nem sokkal az után történt, hogy Orbán Viktor a román szélsőjobboldali pártot, az AUR-t nevezte meg az európai jobboldali erők összefogásának akadályaként. 

Emlékeztetnek: az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) idén 14 százalékot ért el az európai parlamenti választáson, így 

a második legerősebb román párt lett.

 Amikor hat képviselőjükkel csatlakoztak az ECR-hoz, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté leszögezte: a Fidesz mégsem akar belépni az ECR-frakcióba, mert „szó sem lehet róla, hogy a párt a szélsőségesen magyarellenes román AUR-ral üljön egy frakcióban”.
 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kocsis Máté

Facebook

Idézőjel

Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben!

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nzoltan-818
2024. június 25. 17:55 Szerkesztve
Hála Istennek tárgytalanná vált a vitás kérdés! "Az ECR-be való belépésről Orbán egyébként megismételte Kocsis Máté korábbi kijelentését, miszerint a Fidesz addig nem hajlandó oda belépni, amíg annak tagja a magyar kormány szerint magyarellenes román AUR" Csapláros, nem tudom mit nem értettél meg, de egyszerűbben is megismétlem. Az erdélyi magyaroknak és székelyeknek nem elfogadható semmilyen opportunista LIBERÁLNÁCI megoldás, beolvasztási stratégia, pillanatnyi előnyért odadobott csalifalat, mert túl-jól ismerik a románokat, akik mindenfajta megalkuvást gyávaságnak és győzelmek tekintenek. A területi autonómia ottani testvéreink számára minimum a megmaradás és létkérdés, amiért kitartóan és következetesen harcolni kell és nem kupeckedés és alku esete olyan szélsőséges sovinisztákkal mint az AUR, akik minden ígéretüket azon nyomban megszegik, ha azt az érdekük úgy kívánja.
csapláros
2024. június 25. 16:52 Szerkesztve
nzoltan-818csapláros 2024. június 25. 12:44 ...""Minden attól függ, hogy mivel jár jobban az erdélyi magyarság." Már meg ne haragudj, de ez már majdnem az az opportunista megalkuvás, mintha azt mondanád, hogy az elszakított nemzettestvéreinknek talán a beolvadás lenne a legjobb megoldás, mert akkor megszűnne mindenféle hátrányos diszkrimináció. "... Amit mondtál az a LIBERÁLNÁCIK megoldása lenne, ha éppen nem totális válságban lennének nálunk... Az IGAZ magyaroknak épp a beolvadás nem alternatíva, sokkal inkább az, hogy az AUR ne álljon az erdélyi magyarság TERÜLET AUTONÓMIÁJÁNAK az útjába! Mi a faszért nincs előtted a TÓT példa a Ficói 2010-től érvényes status quóról, a magyar kártya elásásáról, amelynek eredménye autonómia hiányában is a felvidéki magyarság CSÖKKENÉSÉNEK a lelassulása (420 ezer fő esetében már 20 ezer fő is számít!) ??? Változatlan körülmények esetén, most 380-400 ezer fő körül lenne a létszámuk !
csapláros
2024. június 25. 16:39 Szerkesztve
Sztrovacsek 2024. június 25. 12:02 ..."Lófaszt! Az olasz sajtó egy héttel az AUR felvétele előtt megírta, Orbán nem kell Meloninak. Esetleg ha írásba adja Ukrajna feltétel nélküli támogatását."... NEM esetleg, hanem főleg (!) volt elvárt az Ukrán feltétlen támogatás, pénzzel, paripával fegyverrel. És ha szerinted Orbánnak nem volt akadály a választóinak a szembeköpése, akkor, hogy a deszkán baszott ótvaros kurva anyádnak nem tette ezt meg??? Azért mert LOGIKÁBÓL messze van még hova fejlődnöd, ha már segghülyeként akarsz másokat segghülyének nézni !
csapláros
2024. június 25. 16:33
Novicsok-5csapláros 2024. június 25. 14:28 ..."Akkor meg ne böfögj.🤣"... Te meg OTT ne keress kifogást, ahol pofán basz a kemény VALÓSÁG ! A politika nem a magadfajta EGY BITES amőba agyúaknak való...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!