Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Ciki lett Macron, már a szövetségesei sem szerepelnének vele egy plakáton

2024. június 12. 14:06

A francia elnök szövetségesei szerint kellemetlen, ahogy Macron játssza a magabiztos politikust és képtelen észrevenni, hogy mekkora ellenszenvet ébreszt az emberekben.

2024. június 12. 14:06
null

Nyitókép: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

 

Franciaországban folyamatosan fogynak Emmanuel Macron támogatói, és egyre közelebb kerül az elnök a bukáshoz – írja a Politico. 

Miután a francia elnök Reneszánsz pártja gyenge eredményt ért el az EP-választáson, a vezető mindenkit meglepett azzal, hogy kiírta a parlamenti választásokat. Sokaknak nem tetszik Macron húzása, és szövetségesei attól tartanak, hogy olyan mérgező lett az elnök személye, hogy az ő esélyeiket is ronthatja, ha együtt kampányolnak vele. 

„Az én posztereimen biztosan nem fogod Macron arcát látni” 

– mondta a Nemzetgyűlése egyik képviselője a brüsszeli lapnak. Hozzátette: „elnök-ellenes” hangulat uralkodik az országban, amit nem vesz észre Macron. 

A felmérések szerint a francia lakosság „autoriternek” és „lenézőnek” tartja Emmanuel Macront, aki megtestesít mindent, amit az egyre növekvő elit-ellenes tömegek utálnak. Ez nyilvánult meg a vasárnapi voksoláson, amelyen történelmi győzelmet aratott Le Pen pártja, miközben Macron lezuhant 14 százalékra. 

A szavazás napján végzett felmérés szerint a szavazók közel felének egyetlen célja volt: „kifejezni elégedetlenségét Emmanuel Macronnal és a kormánnyal szemben.”

Mérgező Macron

Egyre több elemző gondolja úgy, hogy Macron elvesztette politikai vonzerejét. Míg Macron úgy látja, hogy az előrehozott választás az egyetlen módja annak, hogy megállítsa a szélsőjobboldali hullámot, és maga mögé állítsa a szavazókat, saját táborában attól tartanak, hogy ennek az ellenkezője történhet.

„Ha az elnök előtérbe helyezi saját magát, azzal nagy kockázatot vállal. Az bizonyos, ha részt vesz a kampányba, saját maga ellen fogja mozgósítani az embereket” 

– mondta a Polticónak Mathieu Gallard, az Ipsos kutatója. 

Az első felmérések szerint Macron pártja ismét vereséget szenvedhet, mikor a választók az urnákhoz járulnak a június 30-án és július 7-én a kétfordulós parlamenti választásokon. Felmerül annak a reális lehetősége, hogy az elnök pártja akár a francia politika harmadik erejévé csúszhat vissza a radikális jobboldal és a baloldal mögött.

A Politicónak nyilatkozó szövetségesek szerint Macron annyira bízik saját magában, hogy nem veszi észre, hogy mennyire erős ellenszenvet ébreszt az emberekben. 

Macron terve

Egy kormányzati tanácsadó a Politicónak elmondta: delíriumos döntés az, hogy miután kiütöttek, gyorsan újabb választást írsz ki. 

A Macront támogató koalíción belüli feszültségek olyan mértékűek, hogy a befolyásos politikusok arra szólítják fel a francia elnököt, hogy ne helyezze magát előtérbe a kampány során. François Bayrou, Macron egyik legkorábbi támogatója hétfő este az Élysée-palotában járt, hogy átadja azt az üzenetet, hogy Macronnak „nem szabad túlságosan belekeverednie a kampányba.”

Pártja félelmei ellenére az elnöknek megvannak a saját tervei az előrehozott választási kampányra. Szerdán várhatóan nagyszabású beszédet tart, hogy bejelentse a szélsőjobboldal elleni harcát. 

Macron a Figarónak azt nyilatkozta, hogy „a győzelemért fog küzdeni.”

A tervek szerint népszerűtlensége ellenére, heti három szereplést fog vállalni a francia médiában. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­­­e­l­­d­ ­­­a­ ­s­z­­e­x­i­ ­­p­u­n­c­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
atti64
2024. június 12. 19:57
MEGBUKTÁL PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TAKARODJ A LÖVÉSZÁROKBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
csakazigaz-az1xbiztos
2024. június 12. 18:12
Ugye azzal nincs semmi baj hogy micron az állami médiát használja majd a saját kampányára?
2024. június 12. 16:38 Szerkesztve
Lapítatok, libsi tetvek? Eltaposunk benneteket, oszt nektek annyi:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!