Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Kimatekozta a Politico, hogyan nyerhet Von der Leyen – a brüsszeli szerkesztőség szurkol neki

2024. június 03. 13:21

Sok sikert kívánt a brüsszeli lap az Európai Bizottság elnökének az újrázáshoz, és azt is leírták, hogyan sikerülhet neki.

2024. június 03. 13:21
VON DER LEYEN, Ursula

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

2019-ben Ursula von der Leyent mindössze kilenc szavazattal választották meg az Európai Bizottság elnökének. A német politikusnak idén két nagy akadályt kell legyőznie a Politico szerint: először minősített többséget kell szereznie az Európai Tanácsban, másodszor, az Európai Parlament 720 képviselőjének legalább 361 szavazatát kell megszereznie.

A brüsszeli székhelyű lap cikke szerint az Európai Tanácsban könnyebb lesz megszereznie a támogatást, viszont a parlament kemény dió lesz. 

Hiába lesz a Néppártnak várhatóan 170 képviselője, ahhoz, hogy meg legyen a többség fontos pozíciókat kell adnia a liberálisoknak és a szocialistáknak. 

Ki jön-e a matek Von der Leyennek? 

A Politico felmérései alapján a Néppárt, a Renew és szocialisták összesen 390 mandátumot fognak szerezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg van a 361 szavazat. A politikai szakértők szerint ugyanis a 390 képviselőből akár negyvenen is ellenezhetik a politikus kinevezését. Ez ahhoz vezetne, hogy szereznie kellene még 10 szavazatot. 

A Politico megjegyzi, hogy 2019-ben a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság is Von der Leyent támogatta, akiket azonban idén biztosan nem fog megnyerni. 

A liberálisok és a szocialisták keresztbe tehetnek Von der Leyennek, mert zavarja őket, hogy a politikus szövetséget fontolgat Giorgia Melonival. A Néppárton belül is akadhatnak „árulók.” A francia republikánusok például kijelentették: nem állnak be az elnök mögé. A bukaresti néppárti kongresszuson a delegáltak 18 százaléka nemmel szavazott a német politikus jelölésére. 

A Politico információi szerint Von der Leyen Lengyelországban Donald Tusk pártjánál próbált lobbizni. 

Szövetség Melonival 

Ursula von der Leyen nem rejtette véka alá, hogy kész lenne szövetséget kötni Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel. A Politico szerint ezzel a stratégiával lábon lőtte magát. Minél közelebb kerül az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjához, annál messzebb kerül a baloldaltól.

A cikk szerzője elismeri:

 a Tanácsban szüksége lesz Meloni támogatására, de a parlamentben nem menne sokra az Olasz Testvériség 23 szavazatával. 

Különösen nagy esélye van, hogy a német szociáldemokraták ellene fordulhatnak, ha tényleg szövetséget köt Melonival. 

A zöldek csak azzal a feltétellel támogatják Von der Leyent, ha kitart a Green Deal, és a jogállamisági program mellett – mondta Daniel Freund, a zöldek képviselője a lapnak. Ha ezeket teljesíti, akkor viszont a konzervatívokat fogja elidegeníteni. 

A Politico szerint így hiába lesz a Néppárté a legtöbb mandátum, nehéz és rögös út áll Ursula von der Leyen újrázása előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. június 12. 09:15
A jogállamisági program annyit jelent, hogy csak az lesz EB elnök, aki vállalja, hogy Magyarországot az igaztalan vádak ellenére továbbra is megfosztja minden jogától, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, de vállalja, hogy másnapra fizet, ha már MP lesz az?
Akitlosz
2024. június 09. 22:13
"A Politico megjegyzi, hogy 2019-ben a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság is Von der Leyent támogatta," A Fidesz védjegye már, hogy azt támogatja, amivel nem ért egyet. Cselesen azért szavazta meg a Fidesz, hogy aztán szapulhassa.
hegyaljai-2
2024. június 03. 21:27
Elvek? Célok? Ugyan már! A választási eredmény ismeretében elindul az alkudozás, a nyilvánosságtól elzárva. Majd kihirdetik a megváltó személyét. Ilyen körülmények között akár még Ursula is maradhat.
gyaloggos
2024. június 03. 20:59
TÉNYLEG CSAK kárt okoz EURÓPÁNAK, a polgároknak az EP!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!