Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Kezdődik a jobboldali pártcsalád újraszervezése

2024. június 13. 08:23

Wilders, Le Pen és a többiek Brüsszelben találkoztak.

2024. június 13. 08:23

Nyitóképen: Marine Le Pen (fotó: JULIEN DE ROSA / POOL / AFP)

 

Még véget sem értek a vasárnap lezárult választások utózöngéi, 

elkezdődött az Európai Néppárttól jobbra lévő pártcsaládok újraszervezése. 

Mint ismert, az elmúlt években a konzervatív, EU-kritikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és a radikálisabb Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládokba szerveződtek ezek a pártok, illetve egyes pártok, mint az EPP-ből korábban távozó Fidesz, nem voltak egyik pártcsalád tagjai sem eddig.

A következő hónapok nagy kérdése, hogy az ECR és ID körüli pártok miként szervezik újjá magukat. Elméletben az Európai Parlament második erejévé léphetne elő a két pártcsalád egyesülése, de sok régi és újabb belső konfliktus nehezíti az együttműködést. Különösen a német AfD osztja meg a jobbos pártcsaládokat, ám a választás előtt az AfD-t kitették az ID-ből, így ez a konfliktuspont megoldódni látszik. És az is lehet, hogy a többi párt mozgásától függetlenül az AfD egy saját kicsi pártcsaládot szervez magának a jobbszélen, esetleg a magyar Mi Hazánkkal.

Most, az EP-választás után Brüsszelben találkoztak szerdán az Identitás és Demokrácia vezető pártjai. A közösség meghatározó ereje a francia Nemzeti Tömörülés: Marine Le Penék megnyerték a hazai választást és 30 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, 

ezzel az egész EP legnagyobb pártja lettek európai szinten.

Le Pen mellett Matteo Salvini olasz Ligája, a Geert Wilders vezette, kormányra kerülő holland Szabadságpárt, a belga Flamand Érdek, a portugál Chega párt és további cseh, dán és osztrák pártok vettek részt a találkozón.

A találkozóról közölték, hogy annak témája Európa „középjobbjának” egyesítése volt. A portugál Chega részéről elhangzott, hogy az ID bővülni akar, egy nagy jobboldali blokkot létrehozni „a korrupció és az illegális migráció elleni harcra, a határok védelmére”. A Flamand Érdek is közölte: „Nyitottak vagyunk minden megbeszélésre a csoport bővítése érdekében”.

Marine Le Pen a választás előtt arról beszélt: 

keresi Giorgia Meloni támogatását az ECR és az ID pártcsaládok egyesítésére.

Az Euronews megjegyzi, hogy az új pártcsaládot a magyar Fidesz 11 képviselője is erősíteni tudja majd.
 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­­e­­­l­­d­ ­­a­ ­­s­­­z­­e­x­i­­ ­p­­­u­­n­c­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
istvanpeter
2024. június 13. 11:15
Hajrá!
pipa89
2024. június 13. 10:09
Kemény lesz az egyezkedés, de nincs más út, ha az EU-t befolyásolni akarják a szuverenista erők. Muszáj együttműködni.
Bp1964
2024. június 13. 09:37
Van remény, hogy a franciáknak jobboldali kormányuk legyen. De, sajnos nem biztos. A jobbközép Les Républicains szétesett, a Macron közelébe jól beépült vezetés ( az elnökön, Ciotti-n kívül) elutasítja Le Pen pártját, inkább megsemmisülnek. A másik oldalon meg, a Recoquête párt szintén szétesett. Éric Zemmour, az alapító, bár jól látja a helyzetet, nem enged az ideológiájából, okosan látja az ország helyzetét, de politikában nulla. Öt EP képviselőt nyert vasárnap, de négy, beleértve a listavezetőt, Marion Maréchal-t is, otthagyta. Nagy kár, sőt tragédia. Így aztán csak remény marad egyelőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!