Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Elon Muskék fogják elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást

2024. június 28. 10:33

A NASA a SpaceX-szel szerződik az ISS 2030-ra tervezett megsemmisítésére.

2024. június 28. 10:33
10th Annual Breakthrough Prize Ceremony

Fotó: JC Olivera/WireImage

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) működési ideje lejáróban van. A jelen tervek szerint 2030-ban tervezik a futballpálya méretű űrállomás eltérítését, hogy tervezett útvonalon a Földbe csapódjon, lehetőleg a tengereken, lakott területen távol.

A több évtizede az emberiség közös erőfeszítésein alapuló, tudományos, űrkutatási tevékenységek és fejlesztések tömegét produkáló ISS-t a NASA, valamint az orosz, a kanadai, az európai és a japán űrügynökség működteti 1998 óta, de 2030-tól felfüggesztik a fenntartását.

A NASA most bejelentette, hogy a SpaceX-szel szerződik az ISS-t eltérítő eszköz megtervezésére és legyártására. A 843 millió dolláros szerződés alapján tehát az Elon Musk tulajdonában lévő magáncég fogja megvalósítani a „U.S. Deorbit Vehicle” névre hallgató űrjárművet a következő években.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2024. június 29. 07:28
Jól fog mutatni az emlékirataiban: "Ja, és én pusztítottam el a Nemzetközi Űrállomást"
sexykitty-101
2024. június 29. 02:10
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­­i­ ­­p­­u­n­c­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
sexykitty-101
2024. június 29. 02:09
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­n­c­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
pandalala
2024. június 29. 02:07
Sz'al, itt azért egy kicsit másról van szó .... A NASA szerződést kötött a SpaceX-el egy "Universal Spacecraft De-Orbit Vehicle (USDV)", tehát egy általános "lehozó" űrjárműre, amelynek tkp. az ISS csak az első alkalmazása lesz 2030 környékén .... A SpaceX fejleszti és építi meg, de aztán átkerül a NASA tulajdonába. ( Valamiért azt is fontosnak tartották megemlíteni, hogy nem a Starship egyik variánsa lesz .... Gondolom, elsőrorban azért is mert az űrbe való feljuttatás módja még nincs lefixálva .... )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!