Brit lap a román-ukrán meccsről: Ukrajna veszített, de így is győzött

2024. június 18. 12:11

És a putyinozás is kamu lehetett.

2024. június 18. 12:11
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group E Belgium v Slovakia

Nyitókép: JAVIER SORIANO / AFP

Ez az Európa-bajnokság sem úszta meg politika nélkül – derül ki a tegnap esti, fényes román győzelemmel végződő román-ukrán meccsre érkezett reakciókból. A tegnapi meccs egyik nagy politikai gömbvilláma volt az a felvétel, melyen román szurkolók Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálva cukkolták Ukrajnát, illetve felbukkant a nézőtéren a Donyecki terület Oroszország által elfoglalt részein kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) zászlaja is, miután az orosz zászlót tilos volt bevinni a nézőtérre.

Azonban úgy tűnik, hogy valójában sem Putyin-skandálás nem volt a meccsen, sem DNR-zászló –

az orosz elnök nevét skandáló románokról összesen egyetlen felvétel terjed a Telegramon, senki semmilyen más szögből nem örökítette meg ezt az eseményt. Az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információs Központ arra jutott, hogy a felvétel alatt kicserélték az eredeti hangsávot, és helyére a putyinozást tette be valamelyik fakenews-gyár; a DNR-zászlós képkockát pedig photoshoppolták. Az viszont biztos, hogy a müncheni Allianz Arenába vonulva az ukrán szurkolók teli torokból üvöltötték a „Putyin hujlo”, azaz „Putyin seggfej” című, 2014-ben született közönségkedvencet. (Tisztázatlan, hogy a katonakorú férfi szurkolók Ukrajnából jutottak-e ki Münchenbe, és ha igen, miként.) Az is bizonyított, hogy Ukrajna igyekezett PR-célokra felhasználni a tegnapi szereplést – az ukrán futballszövetség elnöke, Andrij Sevcsenko a müncheni Wittelsbacherplatzon mutatta be a harkivi Szonjacsnij stadion romjait, amely a város megszállásakor orosz bombázás áldozatául esett.

Putyinék egy apró PR-győzelmet könyvelhetnek csak el az Eb kapcsán: a szerb-angol meccs előtt Gelsenkirchenben a szerb szurkolók – látványosan szerb akcentussal – Putyint éltették. (Az Eb-meccseket egyébként Oroszországban csak két fizetős streamingszolgáltatón, a Gazprom birtokolta Matcs TV-n és a Szberbank tulajdonában álló Okkón lehet figyelemmel kísérni –

előbbi azokat a mérkőzéseket, melyeken Ukrajna is szerepel, nem is sugározza.)

Valós információ az is, hogy az Ukrajna részvételével zajló meccseken betiltotta az orosz zászlót az UEFA. Indoklásukban azt írták, hogy „általánosságban minden zászló bevihető, kivéve, ha provokatívnak, diszkriminatívnak tekinthetők, vagy biztonsági problémát jelenthetnek.”

Az ír The Sun bulvárlap eközben aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ukránok felhőtlen meccsnézése biztonsági kockázatot jelenthet – egy nekik nyilatkozó odesszai ukrán parancsnok elmondta,

a meccsek ideje alatti tömegjelenetek „nagyon érdeklik” majd Oroszországot, s rakétatámadás veszélyével fenyegetnek.

Az ukrán szereplést elemezte a brit Independent is. Szerintük „Ukrajna már azelőtt győzött, hogy egyáltalán elkezdődött volna Eb-nyitómeccsük, hiszen zsinórban negyedszerre jutottak ki az Európa-bajnokságra két évvel azután, hogy Oroszország először küldött rakétákat Kijevre”. Kifejtették, hogy az ukrán vereség ellenére „ezt az eredményt nem lehet figylemen kívül hagyni”, és „tekintve, hogy min ment keresztül Ukrajna az elmúlt több mint két évben, lehet, hogy többet már nem tudtak adni” a mérkőzés során.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eFhlsanzláólénv
2024. június 19. 05:42
Focipályán focizzanak légyszi. Leszarom a poltikát, a rasszizmust, a történelmi rabszolgatartással összefüggő bűnöket, stb. Nem térdelgetünk, nem reklámozunk, nem lobbizunk, FOCIZUNK! Ha erre képtelen Ukrajna vagy Románia vagy akárki, akkor NINCS HELYÜK A PÁLYÁN! Elhiszem, hogy az Ukránok helyzete szar. Tudjuk, látjuk, de ez foci. Sport! És semmi több
luisbathhelena
2024. június 18. 22:57 Szerkesztve
1956: melbournei olimpia, már a forradalom után, Mo-Szovjetunió vizilabda döntő . Hát mi a francnak kellett lejátszanunk (és nyernünk)? Hiszen győztünk már előtte! Hogy ezek a brit újágírók mekkora seggfejek....
FeketeFehér
2024. június 18. 16:31 Szerkesztve
"kastellorizo 2024. június 18. 14:07 Gyorsan a szönyeg alá söpörték a putyinozást..." Miután az Ukrán-Román meccsen nem volt putyinozás, ezért ennél többet nem kellett vele foglalkozni.
nempolitizalok-0
2024. június 18. 15:50
Remélem, az ukránok ellenünk is így fognak "győzni". Ha sikerül, én isten bizony gratulálok nekik:DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!