Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az IMF által kikövetelt adóemelések után elszabadult a pokol Kenyában: a tüntetők felgyújtották a parlamentet (VIDEÓK)

2024. június 26. 09:43

Rengeteg halálos áldozatról és sebesültről számoltak be a hatóságok. Barack Obama volt amerikai elnök féltestvérét könnygáz okozta sérülések miatt szállítottak kórházba.

2024. június 26. 09:43
National strike over tax hikes

Nyitókép:  Tony Karumba/AFP

Kedd kora délután több száz tüntető ostromolta meg a kenyai képviselőházat Nairobiban, miután a kormány nem vonta vissza az adóemeléseket tartalmazó törvénytervezetet. A KTN helyi tévécsatorna tudósításában látható, hogy lángokban áll a parlament, a törvényhozók pedig menekülnek az épületből. Más hírportálok legalább 10 ember megerősített haláláról számoltak be, de az elhunytak száma valószínűleg ennél sokkal magasabb – írja a The Guardian.

A vitatott törvénytervezet 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi megemelni az adóbevételeket, emiatt pedig napok óta erőszakos tüntetések dúlnak országszerte. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a megélhetésért.

A törvénytervezet az üzemanyagok, illetve az exporttermékre kivetett adókat emelné meg. Kritikusok szerint a lépés jelentősen megdrágítaná az alapvető fogyasztási cikkek árát, ami tovább növelni az amúgy is magas infláció mértékét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az adóemelésre szükség van, hogy a kenyai kormány növelje bevételeit a költségvetési hiány és az államkölcsönök fedezésére.

A törvényről szóló keddi szavazás előtt több ezer tiltakozó gyűlt össze a kenyai parlament előtt, akik közül többen kövekkel dobálták a rendőröket. A rendőrök válaszul először könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására, majd éles lőszerrel lőttek az emberekre.

Miután a parlament elfogadta a jogszabályt, a tüntetők egy csoportja behatolt az épületkomplexumba, több helyiséget feldúltak, majd felgyújtották az épületet.

Az ostrom során a rendőrök legalább tíz tüntetőt agyonlőttek – közölték egészségügyi források. Egy mentős szerint a tüntetések során legalább 50 ember súlyosan megsérült.

A CNN beszámolója szerint a sebesültek között van Barack Obama volt amerikai elnök féltestvére, Auma Obama is, akit könnygáz okozta sérülések miatt szállítottak kórházba.


 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. június 27. 00:22
Jól tették a kenyaiak, mocskos IMF.
a-bukott-baloldal-nagy-bibikkel
2024. június 26. 13:02
Érdekes, ilyenkor hallgatnak a wokeológiai szakértők, mégigiscsak a globálkufár gazdájuk pénzéről van szó.
Mátyás01
2024. június 26. 11:24
A témában érdemes elolvasni ezt a könyvet: John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai
vapepe
2024. június 26. 11:13
Újabb jele amerika rogyadozó világrendjének, ideje lenne felébredni, és elforgatni a kormánykereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!