Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

A németek nem akarják elhinni, mi történik Magyarországon – keresik az okokat

2024. június 18. 10:27

A FAZ elemzése szerint a magyar gazdaságnak szenvednie kellene az uniós források visszatartása miatt, ám valójában csökkent az ország függősége, a piaci szereplők pedig megszokták és beárazták a konfliktust.

2024. június 18. 10:27
Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen bizottsági elnök

Nyitókép: DPA/AFP/Soeren Stache

A magyar gazdaság „szenved a jobboldali populista kormány” állami beavatkozása és az uniós források visszatartása miatt, ennek ellenére a részvénypiaca régiós összehasonlításban jobban fejlődik – írja a FAZ, amely rámutat, az orosz-ukrán háború kezdete óta a BUX index 47 százalékkal emelkedett, ami jelentősen meghaladja a régió más tőzsdei értékeit.

A szerző úgy véli, a jogállamisági eljárásnak valójában súlyos következményekkel kellene járnia, hiszen mintegy 15 milliárd euróról van szó. Ez arra enged következtetni, hogy a piaci szereplők megszokták és beárazták Magyarország és az Európai Unió konfliktusát.

A lapnak nyilatkozó vezető elemző megjegyezte, a vártnál sokkal gyorsabban javult a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg egyenlege is, így jelentősen csökkent az uniós finanszírozástól való közvetlen függőség.

„Bár háború dúl a szomszédban, az uniós versenyképesség pedig hanyatlik, Magyarországot mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlja, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején” – szögezte le korábban Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabados49
2024. június 18. 18:49
Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a teljes Fidesz kormányzati ciklusok alatt mindig Varga Mihály volt a pénzügyek meghatározó alakja. Lassan érni kellene egy Kossuth díjnak.
xantua
2024. június 18. 16:10
Költségvetés meg elszállt, infláció emelkedik, munkanélküliség nő - nincs ingyen kaja.
virag-os
2024. június 18. 16:00
"Aki másnak vermet ás, maga esik bele." Ezt csinálják már hosszú évek óta, de tudatosan segédkeznek az egész kontinenst tönkretételében. Ezért vagyunk mi szálka a szemükben mert nálunk nem sikerül a nagy mestertervet véghez vinni.
a-gyar-2
2024. június 18. 14:54 Szerkesztve
Az EU teljesen elavult tákolmány. Magától fog kimulni mint egy vén kutya. Nem kell itt Putyin Amíg a korrupt dzsentri buta barmok megszállottan putyinnal és azzal vannak elfoglalva, hogy minél több dzsendert fedezzenek fel addig a kínaiak azzal vannak megszállottan elfoglalva minél több hidat, utat szupermodern várost épitsenek fel otthon és minél több európai vállalatot, bankot stb. vegyenek meg vagy szorítsanak ki. De ezeknek nincs fontosabb mint az, hogy a férfiak is szülhetnek. Az egész önmagától szünik meg. Nem kell itt Putyin , elolvad lezüllik. Mint az egykori dzsentri réteg. Azt hitték, hogy valakik. Ment a nagyképű üres büszke duma, de a feltörekvő vállalkozók egy nemzedék alatt megették őket. Így van ez az a nyugat és Kína esetében is. Különbség, hogy ez nem egy nemzedék hanem kevesebb mint 10 év alatt fog megtörténni. Az EU brüsszeli székháza majd egy kínai szupermarket vagy kupleráj lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!