Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Szörnyethalt Irán elnöke – mi jön ezután?

2024. május 20. 08:28

Helikopter-balesetben elhunyt az iráni elnök – ez váratlanul átalakíthatja a perzsa állam politikáját.

2024. május 20. 08:28
null

Nyitóképen: Ebrahim Raiszi (fotó: ATTA KENARE / AFP)

Hétfő reggel bejelentették: helikopterük vasárnapi lezuhanása következtében 

meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök, és a vele utazó iráni külügyminiszter, Hosszein Amir-Abdolliahan is. 

A mentőcsapatok hétfőre virradóra találták meg az iráni hegyekben a lezuhant helikoptert. A gép kabinja jelentősen megsérült és kiégett a lezuhanás következtében.

Az eddigi értesülések szerint heves esőzés és viharos szél miatt kellett volna kényszerleszállást végrehajtania az iráni elnök helikopterének, ami tragédiába torkollott.

Ezt is ajánljuk a témában

Irán részéről eddig nem hangzott el, hogy idegen hatalmat, merényletet sejtenének a történtek mögött.

Ebrahim Raiszi 2021 óta vezette elnökként Iránt, politikai vezetőként a muszlim teokráciát irányító és védelmező Ali Khamenei ajatollah mellett. Az akkori választáson több más jelöltet, köztük reformistákat, centristákat és a korábbi elnök Mahmud Ahmadinezsádot is eltiltotta az indulástól az ajatollah.

Raiszi régóta az iráni igazságszolgáltatásban dolgozott, 2019-től a legfelsőbb bírósági vezető lett, 

az ajatollah szemében pedig a teokratikus rendszer hű támogatója volt.

Az amerikai The Atlantic elemzése szerint Raiszi akár Khamenei kijelölt utódává, a majdani harmadik ajatollahhá is előléphetett volna. A lap szerint Raiszi nem túl erélyes vezető volt, aki megfelelt a rendszernek, és ha ajatollahhá vált volna, akkor Irán többi hatalmi klikkjének is megfelelt volna.

Hirtelen halála viszont felbolydíthatja a perzsa politikát. Az iráni alkotmány szerint ideiglenesen az alelnök, Mohammed Mokhber lép elő államfőnek, majd pedig egy háromtagú vezetői tanács új választást ír ki ötven napon belül.

A The Atlantic gyorselemzése, a nekik megszólaló szakértő szerint a legnagyobb esélye az újabb elnökségre Mohammad Baqer Qalibaf parlamenti házelnöknek van. 

Qalibaf a lap szerint egy nem túl ideologikus, inkább technokrata politikus,

 aki 2005 és 2017 között Teherán polgármestere volt. Mivel jól beágyazott a jelenlegi hatalmi rendbe, nem várható az eltiltása a választástól. A The Atlantic szerint viszont kérdés, hogy az ajatollahnak megfelel-e egy nem eléggé iszlamista hírű technokrata politikus államfőnek.

Raiszi halálával az ajatollah-kérdést is újra kell gondolni. Az amerikai lap szerint épp Qalibaf támogatói között vannak olyanok, akik szerint a következő ajatollahnak nem másnak, mint Khamenei ajatollah fiának, Mojtaba Khameneinek kellene lennie, ezzel gyakorlatilag egy dinasztiát megalapítva. Lehet, hogy ez a sokak számára nyerő felállás vár majd Iránra a következő években.

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:13
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­z­e­­x­i­ ­p­­­u­n­­c­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
kastellorizo
2024. május 20. 16:12
"Tommaso 2024. május 20. 15:16 10:57 törölt felhasználó miért érdekelt a háború eszkalálódásában? talán részvényes az iraki atomprogramban" Azok junk részvények 20 éve. :p
tailor
2024. május 20. 15:56
nem. semmi sem véletlen. mint ahogyan az sem hogy Irán képtelen szavatolni saját elnöke védelmét ....
kobi40
2024. május 20. 15:41
Természetesen véletlen. Ja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!