Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Orosz határmódosítás: az uniós csúcsvezető magyarázatot vár és kéri vissza a bójákat

2024. május 24. 21:31

Josep Borrell elfogadhatatlannak tartja az észt-orosz határon történt incidenst.

2024. május 24. 21:31

Nyitókép: European Commission / POOL / ANADOLU / Anadolu via AFP

Elfogadhatatlan Oroszország azon lépése, hogy csütörtök éjjel a határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat eltávolítottak a két ország határát képező Narva folyóról – hangsúlyozta pénteki sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

„Ez a határincidens Oroszország provokatív magatartásának és hibrid akcióinak szélesebb körű mintájába illeszkedik, többek között a Balti-tenger térségének tengeri és szárazföldi határain” 

– mutatott rá. Borrell felszólította Moszkvát, hogy adjon magyarázatot a történtekre, és helyezze vissza a világító bójákat. „Az Európai Unió a kezdetektől fogva szorosan figyelemmel kísérte a helyzetet, Észtországgal és más tagállamokkal együttműködve és szolidaritást vállalva” – hívta fel a figyelmet.

Ezt is ajánljuk a témában

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Tallinn kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen. „Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket” – mondta a kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján. „Oroszország növeli a határprovokációk számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson országaink társadalmában” – tette hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken kijelentette, hogy a nyugati katonai szövetség szolidáris Észtországgal a szuverenitását fenyegető bármilyen fenyegetéssel szemben.

(MTI)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:06
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­s­z­­e­­x­­i­­ ­­p­­u­n­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
BAJA
2024. május 26. 16:55
Ő lézerfax
NeMá
2024. május 25. 14:32
Mindjárt vissza rakják, Oroszok lecserélik LEDesre, meg saját mikrofont raknak bele!
Chekke-Faint
2024. május 25. 06:33
Borell anyja bugyogója....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!