Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Baljós árnyak: Putyin megváltoztatná a balti-tengeri határokat

2024. május 22. 20:35

Teljesen kiakadt a litván külügyminiszter.

2024. május 22. 20:35

Nyitókép: WANG SONG / XINHUA / XINHUA VIA AFP

Litvánia, Lettország, Észtország és Finnország aggodalmát fejezte ki szerdán amiatt, hogy Oroszország állítólag egyoldalúan megváltoztatná a közte és több északi állam között húzódó tengeri határokat.

A Moscow Times című orosz lap kedden számolt be arról, hogy a jogszabályokat tartalmazó orosz kormányzati honlapon megjelent a védelmi minisztérium törvénytervezete, amely azt javasolta, hogy

Oroszország egyoldalúan módosítsa a Finnországgal, Észtországgal és Litvániával közös balti-tengeri határait.

A dokumentumban a tárca javasolta, hogy Oroszország nyilvánítsa a Finn-öböl keleti részén, valamint a kalinyingrádi régióban található Baltijszk és Zelenogradszk városok közelében lévő vízterületeket saját felségvizévé. Ehhez azt indítványozták, hogy változtassák meg a térség határkoordinátáit. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított jelenlegi földrajzi koordináták „nem felelnek meg teljesen a jelenlegi földrajzi helyzetnek”.

 A dokumentum másnapra eltűnt a kormányzati honlapról.

Nem maradt el a reakció

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán a térségbeli helyzet „nyilvánvaló eszkalációjának” nevezte a tervezetet, amelyre szerinte „megfelelően határozott választ” kell adni.

A vilniusi külügyminisztérium közölte, hogy „teljes körű magyarázatot” fognak kérni Oroszország képviselőjétől.

Elina Valtonen finn külügyminiszter az X-en kijelentette, hogy Oroszország a tengeri határok önkényes megváltoztatásával megsértené az ENSZ erre vonatkozó egyezményét. Mindazonáltal megjegyezte, hogy ez pusztán az Oroszországtól megszokott „rutin”, ezért nem nevezné provokációnak.

Alexander Stubb finn elnök az X-en közölte, hogy Oroszország nem vette fel a kapcsolatot Finnországgal ez ügyben. „Finnország így viselkedik mindig: higgadtan és a tényekre alapozva” – tette hozzá. Baiba Baze lett külügyminiszter megjegyezte, hogy országa kapcsolatban áll Finnországgal, Litvániával és más balti-tengeri országokkal a helyzet tisztázása érdekében. Margus Tsahkna észt külügyminiszter szerint a dokumentumnak az a célja, hogy „zavart keltsen”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:19
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­e­l­d­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­­e­x­­i­ ­­p­­­u­n­c­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Kovács Ubul
2024. május 23. 06:44
Aztán leszóltak Pekingből.
szilvarozsa
2024. május 22. 23:52
"Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán a térségbeli helyzet „nyilvánvaló eszkalációjának” nevezte a tervezetet, amelyre szerinte „megfelelően határozott választ” kell adni." Meg kell pakolni a gatyeszt! Ez elég határozott reakció lesz.
Kovács Ubul
2024. május 22. 22:05
Meggondolták magukat a hangemberek: https://www.portfolio.hu/global/20240522/hirtelen-kodde-valt-a-nato-t-felhergelo-orosz-tervezet-itt-meg-mi-tortenik-687453
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!