Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mi az a Nemzetközi Büntetőbíróság, és miért bántja Izraelt?

2024. május 20. 22:50

Elmondjuk dióhéjban a lényeget az Izrael és a Hamász vezetőit egyaránt letartóztatni rendelő nemzetközi bíróságról.

2024. május 20. 22:50

Nyitókép: AMIR COHEN / POOL / AFP

A nap folyamán megírtuk: letartóztatni rendelte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és a Hamász vezetőit a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A bíróság nem most szól bele először nagy nemzetközi ügyekbe – tavaly márciusban például Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen adtak ki elfogatóparancsot, aki ezzel hadurak és véreskezű afrikai diktátorok illusztris társaságába került.

Ezt is ajánljuk a témában

Netanjahu „szégyennek”, Joe Biden amerikai elnök „felháborítónak” nevezte az ICC döntését. 

Bármit is sejtessen ez az ügyész, nincs egyenlőség – semmilyen – Izrael és a Hamász között” – kommentálta a döntést az elnök.

A hágai ICC-t a Római Statútummal hozták létre 1998-ban, hogy a világ legszörnyűbb háborús bűneit, emberiesség elleni bűnöket, népirtásokat, agressziókat vizsgáljon. Ezeket korábban külön egyes esetekre létrehozott törvényszékek vizsgálták, így például a ruandai népirtást a Ruandai Nemzetközi Törvényszék (ICTR), a délszláv háborúk háborús bűneit pedig a Volt Jugoszláviai Nemzetközi Törvényszék (ICTY). 

Ezt is ajánljuk a témában

A bíróság maga bármilyen, a joghatósága alá tartozó ügyben vizsgálódhat és kiadhat elfogatóparancsokat is – ugyanakkor nem tudja őket végrehajtani, nincsenek saját karhatalmi erői, ezügyben tagállamaira van utalva.

Tagállamai pedig mindazon országok, akik ratifikálták az ICC statútumát – az Egyesült Államok például nem.

A tagállamok kötelesek végrehajtani az ICC elfogatóparancsait, így Benjamin Netanjahu utazási lehetőségei is jelentősen szűkültek mától.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. május 21. 16:30
Haha, mindegy, hogy komcsizsidó, vagy koserkonzi, zsidó segget nyal a sok csicska. Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára. Az amerikai egyetemeken végigsöprő, és immár egyes nyugat-európai felsőoktatási intézményekre is átterjedő demonstrációk világosan jelzik: a befektetett dollármilliók, a példátlan propaganda tevékenység és a megfélemlítés ellenére azért az egyetemisták jelentős része képes megőrizni tisztánlátását és erkölcsi érzékét. A tüntetések elleni brutális rendőrségi fellépés, a média hamis tudósításai, valamint a tiltakozó mozgalmak résztevőinek megbélyegzése pedig az eddig sunyuló, de immár egyre brutálisabb zsidó zsarnokság kiépülésének egyértelmű bizonyítékai.
pipa89
2024. május 21. 12:48
Ühüm és ezek hol voltak a hamaszos vérfürdő alkalmával? Vagy mondjuk a többi támadásnál? A nemzetközi szervezetek mind a globcsik kezéből esznek. ENSZ? WHO? És társaik? Röhej mindegyik.
szeekely
2024. május 21. 11:38
Orbán Viktor az X-en azt írta, "az ICC főügyészének javaslata Netanyahu miniszterelnökkel szemben abszurd és szégyenletes. Az ilyen kezdeményezések nem hozzák közelebb a Közel-Keletet a békéhez, csak tovább szítják a feszültséget." Se a Hamasz, se cionazi nem szeresse az ICC-t. Ez annak a jele, hogy az ICC-nak van igaza! 🙄
szeekely
2024. május 21. 09:17 Szerkesztve
csicseriborso --> szeekely "Különben nem mindegy, miért mentek szórakozni a fiatalok? Akkor le lehet gyilkolni őket?" Hat ez az, ezen gondolkodj el. Nyetanyunak kellett egy casus belli hogy beteljesithesse ördögi eletművet, eltaposhassa Gazat. Sok even at epitette belülről a Hamaszt az odaküldött embereivel, hogy adott pillanatban marionett-figurakent mozgathassa az egesz Hamaszt. Oktober 7-en jött el az akcio, amit Nyahu ugy időzitett, hogy epp ott legyenek a fesztivalozok. Jegyezzük meg jol: egy terrorista szervezet mindig eleg unintelligens, buta, sikhülye, stb. hozza, hogy beepülve föl lehessen hasznalni őket sajat celokra. Lasd 9/11-et Amerikaban! A cel erdekeben a sajat legyilkolasa istennek szolo aldozatkent nem idegen Izraelban. Jiftach hadvezer sajat lanyat aldozza föl az ammonitak elleni győzelemert Birak 11: 21-40 szerint. Ha elolvasod, latod, hogy nem elitelően ir rola a Könyv. Miert ne aldozhatna föl Nyetanyahu is a bulizo gyerekeket, ha különben is idegenek szamara?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!