A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

La Repubblica: Szörnyű a sajtószabadság helyzete Olaszországban, veszélyesen közel van a magyarországihoz

2024. május 21. 14:59

Mélyre ment az olasz lapnak a Médiaszabadság Gyorshadtest látogatása.

2024. május 21. 14:59
Meloni és Orbán

Nyitókép: Ludovic Marin/AFP

Látogatást tett múlt héten Olaszországban a Médiaszabadság Gyorshadtest (MFRR), miután az országból a sajtószabadságra nézve – állításuk szerint – rossz hírek érkeztek. A látogatást nyomtatott kiadásában megénekelte a La Repubblica is.

Szerzőjük, Matteo Pucciarelli úgy fogalmaz: „az MFRR konzorcium két olaszországi napja nem sikerült jól”. Elmondása szerint a látogatásra már számítottak, mert 

Rómából csak rossz hírek érkeztek a sajtószabadság frontján”,

ennek ellenére viszont „a jobbközép [a kormányzó koalíció – a szerk.] egyetlen képviselője sem kívánt találkozni sem intézményes, sem pártvonalról az európai delegációval”, melyekben nemzetközi sajtószakmai szervezetek képviselői foglaltak helyet.

Így aztán a delegáció

kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy „precedens nélküli” politikai beavatkozások zajlanak az olasz közmédiában;

ugyan még felosztani nem sikerült a pártok között a közszolgálati sajtóorgánumokat, de befolyásolásuk mértéke igencsak megnőtt. A delegáció emellett kárhoztatta az Agi olasz hírügynökség tervezett eladását Antonio Angelucci legás szenátornak, „a kormány támadásait a hozzá nem igazodó lapokkal szemben, mint a La Repubblica, a Domani vagy az Il Fatto quotidiano”, valamint az újságírók egyre gyakoribbá váló megfélemlítését és azt a törvénymódosítást, amely az újságírók bebörtönzését is lehetővé teszi.

„Nem véletlenül zuhant Olaszország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján öt helyet” – kesereg a lap, megjegyezve, hogy ezzel Olaszország

„veszélyesen közel végzett olyan országokhoz, mint Lengyelország és Magyarország”.

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. május 21. 20:08
ORBÁNÉK utóbbi ténykedésével kapcsolatosan sok rosszat el lehet mondani, DE A SAJTÓSZÍBÍDSÁGGAL minden a legnagyobb rendben, és ezt még az itthoni OSTOÁKHOZ tartozó média sem tudta , tudja cáfolni!
Salitis
2024. május 21. 19:12
Tényleg van még olyan hülye Európában, akinek nem áll össze a kép: ahol az ország politikai vezetése nem nyal be brüsszelnek, ott romlik a sajtószabadság?
pragmatika
2024. május 21. 18:05 Szerkesztve
Most jön majd ezután náluk is, hogy jön egy nemzetközi "függetlenobjektív" és gyuribá által pénzelt bizoccság, aztán kezdődik a "ZOTTATÁSEGÉSSÉGÜGY!!!" :-)))
pragmatika
2024. május 21. 18:04
Nincs itt semmi újdonság. Ha egy országban jobboldali párt kerül kormányzati pozícióba, a ballibsi nemzetközi dollárcsicskák egyből elkezdenek vinnyogni hogy "DITTATÚRAVAN, ÉS NINCS SAJTÓSZABACCSÁG!!!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról