Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Hivatalos: az Európai Bizottság lezárja a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikkely szerinti eljárást

2024. május 29. 13:58

A brüsszeli testület legfrissebb elemzése szerint „Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata”.

2024. május 29. 13:58

Nyitókép: AFP/Janek Skarzynski

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette: úgy határozott, hogy lezárja az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, visszavonva indokolással ellátott véleményét, amellyel 2017-ben az eljárást elindította. Indoklásában a brüsszeli testület azt írta: legfrissebb elemzése szerint 

Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata”.   

A brüsszeli közlemény szerint a döntés meghozatalához vezetett, hogy Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan 2015 óta folyamatosan felvetődött és ezért a 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére. Varsó elismerte továbbá az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben, elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és elismeri a bírói függetlenséget – közölték.   

Bejött a cselekvési terv

Kiemelték: a jogállamiság súlyos megsértésének legkevesebb két éve fennálló kockázata miatt 2017 decemberében elindított eljárás lezárását az is indokolja, hogy Varsó februárban világos cselekvési tervet mutatott be az Európai Bizottság aggályainak kezelésére, megtette az első konkrét lépéseket a terv végrehajtására, valamint elismerte, hogy a jogállamiságot meg kell őrizni. Beszámoltak arról, hogy az általános uniós ügyekkel foglalkozó, május 21-i miniszteri találkozón Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős biztos tájékoztatta a tagországok képviselőit az Európai Bizottság értékeléséről és azon szándékról. hogy visszavonja az indokolással ellátott véleményét. 

A tagállamok elismerték az új lengyel kormány által a fennálló aggodalmak kezelése érdekében már megtett erőfeszítéseket 

– áll a közleményben. Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a cselekvési terv szerinti intézkedések végrehajtását, valamint a jogállamiság előmozdítását célzó egyéb lépéseket Lengyelországban – tette hozzá közleményében a brüsszeli testület. Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

(MTI)

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2024. május 29. 21:46
De bírom mikor a vérmagyarok kidagadt szemmel rázzák itt az öklüket:)
Bastyaelvtars
2024. május 29. 21:43
Nagy jó hír ez a lengyel demokrstáknak
Kormánypárti2
2024. május 29. 20:37
:DDDD
merkur6
2024. május 29. 20:36
A lengyel tarsadalom konzervatív és pont. A választást a Pis nyerte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!