Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Dél-Afrika: választások jönnek a fordított rasszizmus hazájában

2024. május 29. 07:18

Jelentős részt saját magával néz szembe a dél-afrikai választásokon szerdán a harminc éve kormányzó ANC, amelynek népszerűsége először került 50 százalék alá. Mutatjuk, milyen problémákkal küzd az ország, kik a kihívók, és milyen megoldásokat kínálnak a kommunistától a kapitalistáig.

2024. május 29. 07:18
A radikális baloldali Julius Malema, az ANC-ből kitett EFF-vezér, Dél-Afrika
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Mail&Guardian

Választásokat tartanak Dél-Afrikában május 29-én, és a közvéleménykutatók szerint a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) harminc év után először elveszítheti abszolút többségét, azaz koalíciókötésre kényszerülhet.

Az ANC a Nobel-békedíjas Nelson Mandela pártja, ami az apartheid-rendszer 1994-es bukása óta folyamatosan kormányon van, mégpedig abszolút többséggel. Mostanra azonban úgy tűnik, erodálódik a támogatottsága. Ennek a fő okai a magas, 32 százalékos munkanélküliség, a gyakori áramkimaradások és a bűnözés magas aránya: 2023 utolsó három hónapjában napi átlag 130 nemi erőszak és 80 gyilkosság történt a 62 milliós országban. Kétszer annyi a farmergyilkosság, mint a rendőrgyilkosság. Dél-Afrika valójában ott van a legerőszakosabb országok listájának elején: miközben a globális átlag a százezer főre jutó hat gyilkosság, nálunk pedig ennél is jóval alacsonyabb, arrafelé ez a szám 2017-ben 34 volt. S az erőszak a politikára is kiterjed: az egyik kulcsfontosságú tartományban, a zuluk központjának számító KwaZulu-Natalban 2023-ban húsz önkormányzati képviselőt (tanácsost) gyilkoltak meg, Ez a szám az előző tíz évben összesen 150. Emellett Dél-Afrika a világ egyik legegyenlőtlenebb országa is.

Dél-Afrika
Dél-Afrika
Forrás: Kép forrása: Pinterest

Az országban 28 millió embernek van szavazójoga, ők választják meg a négyszáz fős Nemzetgyűlést, ami aztán harminc napon belül elnököt választ. Őket kell meggyőznie az ANC-nek és három jelentős kihívójának az 1994 óta megrendezendő hetedik választáson. Az ANC-t az egykori polgárjogi és szakszervezeti harcos, az időközben dúsgazdag üzletemberré vált Cyril Ramaphosa mostani elnök vezeti, aki elismeri, hogy vannak problémák, de az előző harminc év eredményeivel kampányol, azzal, hogy csökkent a szegénység és felemelték a feketéket. Az ANC-nek még mindig megvan a rendszerváltó étosza, bár már egyre jobban kopik, egy április végi felmérésen 40,2 százalékot mértek neki, ami szerint ugyan ő nyeri meg a választást, de koalíciós partner után kell néznie. Vajon ki lehet majd az?

Az ANC legfőbb, centrista kihívója a Demokratikus Szövetség (DA), amelyet a fehér afrikaner John Steenhuisen vezet. A párt szerint az ország válságban van. A DA liberalizálni szeretné a gazdaságot, amibe beleérti a privatizációt is. Steenhuisen ígéretet tett arra, hogy kétmillió új munkahelyet teremt, véget vet az áramkimaradásoknak és felére csökkenti az erőszakos bűncselekmények arányát. A DA úgyszintén ellenzi az ANC által az előző évtizedekben a társadalom minden szegmensébe bevezetett faji kvótákat is, amelyek előírják a feketék arányszám szerinti alkalmazását, de nem a fehérekét (akik a népesség pusztán 8 százalékát teszik ki). A DA-t 21,9 százalékra mérik.

A harmadik legnagyobb párt a Gazdasági Szabadságharcosok (EFF), amely viszont épp ellentétes, radikális baloldali megoldásokat kínál. Vezetője az ANC ifjúsági szárnyának volt vezetője, a pártból 2012-ben kitett Julius Malema. Szerintük az ANC nem szabadította ki a feketéket a kapitalizmus és az apartheid okozta egyenlőtlenségek szorításából. Az EFF földosztást ígér, egyben államosítaná a bányákat, a bankokat és más gazdaságilag fontos intézményeket, mindezt ellentételezés nélkül. Azt ígérik, hogy az ország vagyonát a lakosság többségének javára fordítják. Az ANC ifjúsági szárnyának tagsága nagyrészt átigazolt az EFF-be, a párt 2019-ben 11 százalékot kapott.

Az ANC-nek a leginkább azonban egy harmadik párttal gyűlik meg a baja. Ez pedig Jacob Zuma volt ANC-vezér uMkhonto we Sizwe (MK), azaz A Nemzet Lándzsája nevű pártja, ami Dél-Afrika átalakítását és ötmillió új munkahelyet ígér. Az MK neve az ANC volt fegyveres szárnyának a neve, amelyet még Nelson Mandela és más kommunisták alapítottak 1961-ben. Zuma egykor a párt hírszerzési szárnyának vezetője volt. Zumát, saját elődjét Ramaphosa próbálta kiszorítani a politikai életből, leginkább korrupciós vádak segítségével, amelyeket Zuma tagadott; illetve 2021-ben 15 hónapra börtönre is került, amiért megszegett egy bírósági rendelkezést. Zuma még 16 rendbeli korrupciós váddal néz szembe, amelyek fegyverüzleteket érintenek. Emellett pedig az ANC felvetette, hogy zárják ki a választásból az MK-t.

Ezért aztán az ANC meg is támadta a bíróságon az MK-t, és más utakon is próbálják ellehetetleníteni. Igaz, azóta a korrupcióellenes jelszavakkal hatalomra került Ramaphosa is folyamatosan szembenéz korrupciós vádakkal, civilben meg amúgy is az ország egyik leggazdagabb üzletembere.

Jacob Zuma szűkebb pártriája az említett KwaZulu-Natal, ahol korábban az ő helyi erői „intézték” az ANC meghatározó regionális győzelmeit, amelyek kulcsfontosságúak voltak a kormányzó párt abszolút (50 százalék feletti) parlamenti többségéhez. Most azonban az a veszély fenyegeti az ANC-t, hogy az addigi helyi szavazói egyszerűen átpártolnak Zumához: az MK-t országosan 13, KwaZulu-Natalban viszont 25 százalékra mérik. Igaz, Angelo Fick, a johannesburgi Auwal Intézet igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, meg lenne lepődve, ha 6 százaléknál többet kapna az MK.

A három elnökségre esélyes politikus a mostani elnök, ANC-s Ramaphosa; a DA-s John Steenhuiseen; és az EFF-es Julius Malema. A választók azonban nem szavaznak elnökre. A fülkében három szavazólapot kell kitölteni. A Nemzetgyűlés kétszáz székét pártlisták közt osztják ki; másik kétszáz székét tartományonként eltérő szavazólapokon tartományi politikai erők és független jelöltek közt osztják szét; és szavaznak a tartományi közgyűlésről is. Összesen háromszáz párt regisztrált. Az ANC két legesélyesebb koalíciós partnere az EFF és az MK, bár a DA sem zárta ki, hogy meg tudna egyezni a legnagyobb párttal.

Dél-Afrika egyik legkínosabb problémája a fehér búr farmerek ellen elkövetett gyilkosságok, kínzások és már farmtámadások, amit az ország vezetése ha nem is tagad, de legalábbis ignorál. Egyes ANC-s, MK-s és EFF-es politikusok ráadásul időnként még szítani is szokták, Malema például egy évtizede  vidáman énekelgeti a búrok meggyilkolására felszólító dalokat pártja stadiongyűlésein, a támogatóival együtt – és nincs egyedül. Sőt, nyíltan kiállt a dalok éneklése mellett. Ez ANC-s politikusokra és Zumáékra is igaz, azaz az ANC-eredetű politikai elit jelentős részére. A YouTube-on több videó is megtekinthető az ilyesfajta vidámkodásokról.

A farmtámadások és gyilkosságok pontos számáról nehéz számot adni, a dél-afrikai rendőrség meglehetősen hiányos és pontatlan adatai szerint 21 év alatt 12245 farmtámadás és 1700 gyilkosság volt – a valós szám ennél magasabb. A rendőrök gyakran a támadókkal működnek együtt, az elkövetők közül keveseket ítélnek el. Ráadásul a farmtámadások módszertana azonos azzal, ahogy az ANC fegyveres szárnya egykor bánt az áldozataival.

A budapesti CPAC-re ellátogató filmrenderő, író és aktivista Ernst Roets, at afrikanerek (fehér búrok) emberi jogait védelmező AfriForum vezetője, a Lődd le búrt! című, farmtámadásokról szóló, magyarul is olvasható kötet szerzője úgy nyilatkozott a Mandinernek: „átlagosan két farmtámadás volt naponta, és két gyilkosság hetente. Ma jobb a helyzet, de még mindig vannak farmtámadások. És Dél-Afrikában vannak politikusok, akik aktívan bátorítják ezt: a farmerek megöléséről szóló dalokat énekelnek kampányrendezvényeken. És megússzák, mert az igazságszolgáltatás megvédi őket. Így még egy korábbi elnök is egy politikai gyűlésen a fehérek megöléséről énekelt, és az emberek vele együtt énekeltek. Ez nagyon furcsa és aggasztó. A farmtámadások miatt több százezezren, de talán egymillióan is elhagyták az országot.” Roetsnek a saját rokonai és ismerősei közt is számosan estek farmtámadás és gyilkosság áldozatául.

A másik jelentős probléma a faji kvótákról szóló törvényekben megjelenő fordított rasszizmus. Roets ezzel kapcsolatban így fogalmaz: „jelenleg több mint száz faji törvény van Dél-Afrikában, mindegyik a fehérek ellen. A hivatalos nevük ’fekete felhatalmazási politikák’, vagy ’átalakítás’. De a záradék nagyon kifejezetten a fehérek faji megkülönböztetése mellett szól. És minden ellen, ami a fehérekhez kötődik, mint például az afrikaans nyelv, a nyugati értékek és így tovább. Ironikus, hogy a jelenlegi kormány az apartheid rendszer ellen harcolt, azt hirdette, hogy a rasszizmus ellen harcol, és hozott száz faji törvényt.” Van egy jogszabály a demográfiai reprezentativitásról is, ami szerint a társadalom különböző szféráinak faji szempontból reprezentatívnak kell lenniük, legyen szó egyetemekről, cégekről vagy épp sportcsapatokról. Nem az érdem, hanem a bőrszín az első.

Kicsi az esélye, hogy a faji politikákon változtatni fog a következő kormány, ám ha az ANC valóban elveszíti többségét, és végül a DA-val köt koalíciót, akkor enyhülés következhet be ezeken a területeken. A másik két nagy párttal való szövetség, ami lényegében a saját magával való újraegyesülést jelentené, a dolgok még rosszabbra fordulhatnak.

Eredet
Dél-Afrikába 1652-ben érkeztek a hollandok, de a legtöbb fekete törzs is ekkoriban vándorolt északról délre. Később megérkeztek a britek is. A hollandok és a britek a búr háborúk során mérkőztek meg egymással, de a feketék közt is voltak konfliktusok. A britek 1910-ben Dél-Afrikai Unió névvel egyesítették saját gyarmataikat és a két búr államot. Az Unió 1961-ben népszavazással szakadt el a Brit Nemzetközösségtől. A sokat emlegetett apartheid rendszer, a feketék és fehérek szigorú elkülönítése a britek által hozott törvényekre épült, és az 1940-es évektől alakult ki. 1990-től már lényegében nem tartották be, valamint megegyezett a hatalmon lévő Nemzeti Párt vezetője, Frederik Willem de Klerk és az 1990-ig betiltott, kommunista Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetője, Nelson Mandela, hogy felszámolják az apartheidet és 1994-ben szabad választásokat tartanak. 1993-ban mindketten Nobel-békedíjat kaptak.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:08
🍓 ️ ­É­r­t­­é­­­k­­­e­­l­­d­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­n­­­c­­­i­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
kikicsoda
2024. május 29. 11:07
Fordított rasszizmus nincs, csak rasszizmus van. A rasszizmus nem ennek, vagy annak a rassznak, csoportnak a kiváltsága (például, a fehérreké),. Az jelen van minden embercsoportban, rasszban. Ennek ellenkezöjét állítani, az a rasszizmus maga.
ekeke1
2024. május 29. 10:43
Fordított rasszizmus. Numerus clausus náciul. Affirmative action amerikaiul. Dél.Afrikát is sikerült tönkre tenni. Már IMF hitel is tartja életben. De most én is rasszista leszek. Mutasson nekem valaki egyetlen olyan országot ahol a feketék kormányzása, hatalomra kerülése jó eredményekkel járt.
Szittya Attila Bendegúz
2024. május 29. 08:48
Nem vagyok rasszista, de az ember alapvetően fehér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!