Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az amerikai kormány is megszólalt az iráni elnök halála kapcsán

2024. május 20. 21:36

Azt is elárulták, hogy részt vesz-e amerikai delegáció a temetési szertartáson.

2024. május 20. 21:36
null

Kép forrása: Martin Falbisoner / Wikipedia Commons

Az Egyesült Államok hivatalos részvétnyilvánítást küldött Iránnak Ebrahim Raiszi elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, és delegációjuk halála miatt a vasárnapi helikopter-baleset nyomán – közölte hétfőn az amerikai külügyi szóvivő. Matthew Miller közleménye szerint az Egyesült Államok az új iráni elnök megválasztásának folyamata során is 

támogatni fogja az irániakat az emberi jogokért és alapvető szabadságjogaikért folytatott küzdelmükben”.   

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora hétfőn újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen közölte, hogy a részvétnyilvánítás bevett gyakorlat. Ugyanakkor hozzátette: Ebrahim Raiszi kezéhez sok vér tapad és amerikai részről felelősnek tartják az emberi jogok kirívó megsértéséért. Kiemelte: 

a néhai iráni elnököt felelősnek tartják terrorszervezetek, a többi között a Hamász támogatásáért is, 

ami hozzásegítette a radikális iszlamista palesztin szervezetet az október 7-i Izrael elleni támadás kivitelezéséhez és 1200 izraeli lemészárlásához. Megjegyezte, hogy egyelőre nincs bejelenteni valója azzal kapcsolatban, hogy amerikai delegáció részt vesz-e az elhunyt iráni elnök temetési szertartásán.   

„A világ biztonságosabb hely lett”

A történtek nyomán Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke is megnyilvánult az X-közösségi oldalán. A politikus úgy fogalmazott:

Ebrahim Raisi iráni elnök meghalt, és a világ biztonságosabb hely lett”.

Az egykori alelnök ezután felidézte, hogy Raisi volt a felelős az 1988-ban kivégeztetett több ezer iráni politikai fogoly meggyilkolásáért, továbbá a 2019-es tüntetéseken lemészárolt 1500 irániért, valamint az Irán által a térségben évek óta elkövetett terrorista erőszakért, amely amerikaiak életét követelte – sorolta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. május 21. 06:21
"kokrowatz-0 május 20. 21:44 mike pence az usa elnöke? valamiről lemaradtam." Hol írják ezt? Az általános iskola alsó tagozatában maradtál le, ahol az értő olvasást fejlesztik ki — szóval nem fejlődött ki az agyad… :DDD
muszlim1970
2024. május 20. 22:47
Rátok kellene baszni atomot!Mocskos fasiszta diktatúra!
Tommaso
2024. május 20. 22:08
Raiszi halálának csak egy ember életében lesz következménye, ez belátható. Annak az iráninak, akit Alja Tollah a kipurcant helyére jelöl.
Tommaso
2024. május 20. 22:04
Bár a CIA és a MASZAT is szivesen likvidálta volna, de ALLAH megelőzte őket. S hogy Who the fuck is Allah? Tudja a fszm. De pár ezer Hamassost is magához szólithatna. Béke lenne a Közel-Keleten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!