Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

A Politico szélsőjobbozó cikke elismeri, hogy Le Pen, Meloni és Orbán együtt hatalmas erőt jelent

2024. május 27. 08:48

A cikk a Kremllel szimpatizáló, nacionalista magyarokról is delirál, akikkel a románok nem akarnak összeállni.

2024. május 27. 08:48

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Politico arról ír, hogy 

Marine Le Pen „francia szélsőjobboldali vezető” a jövő heti EU-választások előestéjén felkérte Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, hogy alkossanak egy jobboldali szupercsoportot, 

amely az Európai Parlament második legnagyobb párttömbje lenne. 

A „szélsőjobb” az előrejelzések szerint jól fog szerepelni a június 6-9-i választásokon, 

írják, de sok nemzeti párt továbbra is élesen megosztott –, különösen Oroszországgal kapcsolatban. Meloni, akinek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is udvarol, hogy egyesítse erőit a jobbközép Európai Néppárttal, azt válaszolta, hogy nyitott az együttműködésre bármely jobboldali párttal.

Le Pen Nemzeti Tömörülése jelenleg az Identitás és Demokrácia (ID) csoport tagja, míg Meloni Olasz Testvérei az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagja. Lengyelország egykori miniszterelnökének konzervatív PiS-pártja, mely az ECR tagja, nyitva hagyta az ajtót egy nagy jobboldali kötelékre, és széles körben terjednek a találgatások, hogy a választások után Orbán Viktor Fidesz pártja is tagja lehet az ECR-nek. Az ECR-ben szereplő 

„csehek és románok azonban nem akarnak összeállni a Kremllel szimpatizáló nacionalista magyarokkal”,

 fogalmaz a cikk írója. A Melonival való együttműködés kettős győzelem lehet Le Pen számára, írják.

Hangsúlyozzák: 

felépíthetnének egy tetemes szavazótömböt, amelyből befolyást gyakorolhatnak Európa napirendjére,

 és a Nemzeti Tömörülést is a közvélemény szemében jobban beilleszthetik a fősodorba. Vasárnap Meloni nem zárta ki, hogy elfogadja Le Pen ajánlatát. Azt mondta: „A fő célom az, hogy alternatív többséget alakítsak ki az elmúlt években uralkodó többséghez képest. Egy jobbközép többséget – más szóval –, amely a baloldalt ellenzékbe juttatja Európában.” 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. május 29. 14:42
Tudjuk, hogy a Politico van annyira jó, hogy a tegnap és a ma hírei mellett a holnapit is képes megírni, de ennyire azért nem jók. Orbán pedig úgy oroszpárti, hogy közben mindenhol a béke mellett kampányol egy olyan háború idején, amit a ruszkik kezdtek.
Mich99
2024. május 28. 11:31
PULAI elvtárs is itt van?! Ő bujkál sok troll mögött?
Mich99
2024. május 28. 11:20
Akkor most Ursula von der Lügen pártpolitizál, vagy az EB-t vezeti...?!
alexandrosz-2
2024. május 27. 16:56 Szerkesztve
A flanszia lotyó a saját apja pártját lopta el, kibaszta a saját apját a saját maga alapitotta pártjából és versenyt szopja a metélt zsidó faszt a vétótlan köpcös gecivel kéz a kézben. A szava szart se ér, ő maga még annyit se. A talján ribanc nem az apját baszta át, hanem a választóit. A talján ribanc az anyját is eladná, legyilkolná pár garasért. Pont annyit ér, mint a flanszia társa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!