Tusk nem bírta tovább, csatlakozott a világ vezetőihez: nyíltan beleállt Izraelbe

2024. április 03. 22:08

A lengyel-izraeli kapcsolatok az elmúlt években nem voltak kimondottan fényesek, a lengyel kormányfő szolidaritása megremegett a hétfő éjszakai gázai légicsapás miatt.

2024. április 03. 22:08
Maráczi Tamás

Donald Tusk szokatlanul éles bírálattal illette Benjamin Netanjahut szerdai üzenetében: mint írta, „(...) a lengyelek túlnyomó többsége teljes szolidaritást tanúsított Izraellel a Hamász támadása után. 

Ma Ön ezt a szolidaritást nagyon kemény próba elé állította.” 

A lengyel miniszterelnök szerint a félresikeredett izraeli légicsapás és az azt követő izraeli miniszterelnöki magyarázkodás „érthető haragot” gerjesztett sokakban – idézi szavait a Politico.

Ezzel egy időben Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter behívatta Izrael varsói nagykövetét. Mint a PAP állami hírügynökségnek a találkozó előtt elmondta: szeretné beszélni a zsidó állam képviselőjével a lengyel-izraeli kapcsolatok „új helyzetéről”, valamint 

a Gázai övezetben nemrégiben történt eseményért való erkölcsi, politikai és pénzügyi felelősségről”.

A hétfő éjszakai rossz célpont elleni izraeli légicsapásban Gázában a World Central Kitchen (WCK) nevű segélyszervezet hét munkatársa vesztette életét, három brit, egy lengyel, egy ausztrál állampolgár, egy kanadai-amerikai és egy palesztin állampolgár. A cselekményt a világ vezetői egyhangúan ítélték el. 

Az uniós lap emlékeztet: Lengyelország és Izrael az elmúlt években megpróbálta javítani diplomáciai kapcsolatait, amelyek elsősorban azért romlottak meg, mert az előző, jobboldali lengyel kormány olyan törvényt hozott, amely korlátozta a zsidó leszármazottak jogi lehetőségeit felmenőik második világháború előtti lengyelországi ingatlanjainak visszaszerzésére.

--

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:55
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­­g­­­ö­s­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­k­ ­v­­á­r­n­­a­k­­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
zakar zoltán béla
2024. április 08. 08:41
Nazico
Forgalmazó
2024. április 07. 06:38
Tusk a hatterhatalom kepviseloje az emberiseg elaruloja.
Osztap_Bender
2024. április 04. 08:21
Már csak mélynövésű vezérünk és idióta kormánya áll ki a terrorista gyilkos zsidók és szégyenletes országuk mellett. Mindezt hatalmuk megtartása érdekében teszik, biztosítva ezzel a megfoghatatlan "háttérhatalom" támogatását. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a hazai "mazsihisz" mindent megtesz a magyar emberek gyalázása és a kormány megbuktatása érdekében. Mi magyarok ezzel a világ szégyene, egy gyilkos bandát támogató senkiházi ország lettünk. Nem saját, hanem választott kormányunk sötét akaratából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!