Nem adnának több támogatást a republikánusok Ukrajnának

2024. április 25. 19:06

A konzervatívok elkötelezték magukat: még egy segélyt nem engednek át a Kongresszuson.

2024. április 25. 19:06
Activists wave Ukrainian flags outside the US Capitol in Washington, DC, on April 23, 2024. The US Senate is due to vote on the final foreign aid package of $95 billion in total military assistance to US allies, including money for Israel and Taiwan alongside the $61 billion earmarked for Ukraine -- is expected to land on President Joe Biden's desk for his approval by the end of the week.
Mandel NGAN / AFP

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

 

A konzervatív republikánusok szerint a hétvégén megszavazott 61 milliárdos ukrán támogatás lesz az utolsó ilyen csomag – számolt be a washingtoni székhelyű Hill. 

A konzervatívok elismerték: a pártjuk neokon ága nyerte ezt a mentet, de kijelentették: ha Biden elnök újabb segélyeket kér a Kongresszustól, akkor kiadják az útját. 

„Ha Ukrajna azt gondolja, hogy újabb 60 milliárd dollárt kap az Egyesült Államok Kongresszusától, nos, ez nem fog megtörténni” – jelentette ki JD Vance republikánus szenátror, Donald Trump egyik fontos szövetségese. 

Jake Sullivan, a Biden kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a katonai támogatással Ukrajna kihúzhatja ezt az évet. Sullivan hozzátette: mindkét pártban sokan vannak, akik támogatják az ukrán ügyet. 

Ez azt is jelenti, hogy az orosz-ukrán háború fontos témája lehet az elnökválasztási versenynek. 

Jelenleg nehéz megjósolni ki nyeri az elnökséget, és a Képviselőházat, viszont a Szenátust nagy eséllyel elhozhatják a republikánusok. 

„Nagyon sok minden múlik azon, hogy mi lesz a novemberi választások eredménye” – mondta a demokrata Chris Van Hollen szenátor. 

Csökken a lelkesedés

Bár a Republikánus Párton belül sokan támogatják Kijevet, de ez a támogatás folyamatosan apad. A legutóbbi csomagot a párt többsége nem szavazta meg. 

Vance szenátor megjegyezte: egyre kevesebb embernek tetszik, hogy nem látszik a háború vége. A New York Times-ban megjelent cikkében amellett érvelt, hogy a segély nem fogja megváltoztatni a harcok állását. 

„Alapvetően nem rendelkezünk megfelelő kapacitással ahhoz, hogy olyan mennyiségű fegyvert gyártsunk, amennyire Ukrajnának szüksége van a háború megnyeréséhez” – írta Vance.

Újabb segélyre készülnek

Lindsey Graham szenátor eddig lelkes támogatója volt Ukrajnának, de kijelentette: legközelebb csak kölcsönt adnak Kijevnek. 

„Nem is kérdés, hogy újabb segélyre lesz szükség. Hogy át tudjuk-e vinni ebben az évben, az kérdéses” 

– mondta Thom Tillis republikánus szenátor. 

Azt is nehéz kiszámítani, hogy ha Trump megnyeri a választást, hogyan fogja kezelni a kérdést. 

Egy republikánus kongresszusi tanácsadó a Hill riporterének elmondta, hogy a védelmi minisztérium tisztviselői és az európai szövetségesek szeptemberben kezdik meg az Ukrajnára vonatkozó új finanszírozási csomag összeállítását, amely a Kongresszus elé kerülhet az utolsó ülésszakban. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. április 26. 04:56
Szartak a déli hatar vedelmére és Texasra is. Hazug szar haborúcsináló gecik ezek is, mint a demokraták. NULLA különbség van közöttük.
irondome
2024. április 25. 22:11
Hiszem, ha majd látom. Levizsgáztak a mostani támogatás megszavazásával. Meghosszabbították vele a háborút, mégtöbb embert küldve a halálba. Ugyanannak a mocskos globalista pénzügyi, gazdasági és fegyveripari lobbinak a foglyai, mint a demokraták.
nagymester-b-2
2024. április 25. 22:00
3 hét múlva megy nekik az újabb adag fegyver,meg pénz. Ismerjük a bullshitet. A választóknak szól. A háború meg a tőkéseknek. Szerintetek melyik a fontosabb?
survivor
2024. április 25. 21:51
Lesz meg ebből☢️
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!