Zelenszkij ismét megkeverné a lapokat, Kuleba követheti a kipaterolt elődeit

2024. március 09. 15:07

A vezérkari főnők és a védelmi miniszter lecserélése után ismét magas szinten folyamodna személycseréhez Zelenszkij.

2024. március 09. 15:07
null

Nyitókép: AFP/Anadolu Agency

***

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, a Strana ukrán hírportál most arról írt, hogy Dmitro Kuleba külügyminiszter menesztését is fontolgatja Volodimir Zelenszkij. Ennek apropójából összeszedtük, hogy 

a háború kirobbanása óta kiket távolított el pozíciójából az ukrán elnök.

Ezt is ajánljuk a témában

Csere a védelmi tárca élén

Zelenszkij 2023 szeptemberében jelentette be, hogy elbocsátja Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, a helyére pedig az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét, Rusztem Umjerovot nevezte ki. 

Reznyikov a háborúban több mint 550 napig volt országa védelmi minisztere. Zelenszkij a váltást azzal indokolta, hogy a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint

 a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége. 

Reznyikov 2021 novembere óta tölti be a védelmi miniszteri tisztséget, miután korábban más kormányzati tisztségeket is betöltött, volt például miniszterelnök-helyettes is.

Ezt is ajánljuk a témában

A hírek szerint egyébként Zelenszkij már korábban is lecserélte volna a védelmi miniszterét, sajtóinformációk szerint az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője, Kirilo Budanov vehette volna át a helyét. Utólag azonban kiderült, a kinevezésnek még törvényi akadályai is voltak, hiszen hivatásos katona nem kerülhet a védelmi minisztérium élére. 

Az ukrán elnök végül meggondolta magát, ezért Reznyikov maradt a védelmi miniszter.

A vezérkari főnökökkel meggyűlik az elnök baja 

Aztán Zelenszkij február elején megvált a vezérkari főnökétől is. Valerij Zaluzsnij Ukrajna fegyveres erőinek élén két évet töltött el. A hírek szerint az elnök döntése mögött az állt, hogy a két vezető nem tudott megegyezni az ukrán haderő katonai stratégiájáról, illetve a toborzás, sorozás folytatásáról.

Azóta már meg is van Zaluzsnij új feladata: Ukrajna londoni nagykövetévé nevezte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bendarzsevszkij Anton

Facebook

Idézőjel

Zelenszkij áthárította a felelősséget valaki másra. A Kremlben tapsolnak örömükben.

A lemondó miniszter

Szintén februárban benyújtotta lemondását Julija Laputyina veteránügyi miniszter, aki arra nem tért ki, milyen indokkal tette ezt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az elnök a RAI olasz állami televíziónak adott interjújában azt mondta, több magas rangú tisztségviselő leváltásával

 új kezdetet fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében. 

Most Kuleba találhatja magát kint a kormányból  

Visszatérve az újabb fordulathoz:  Strana szerint nagyon sok a probléma Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és az ukrán külügyminisztérium nagyköveteivel, illetve a diplomáciai szolgálattal.

Kulebával kapcsolatban sok kérdés merült fel, különösen sok panasz van a külügyminisztérium által biztosított nagykövetjelöltekkel és úgy általában a diplomáciai szolgálattal kapcsolatban” – fogalmazott a lap egyik névtelenséget kérő forrása. A lapnak nyilatkozó informátor szerint a legesélyesebb jelölt Kuleba helyére az elnöki hivatal helyettes vezetője, Ihor Zsovkva, aki a külpolitikáért felelős.

***

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:11
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­ö­­­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­­­n­y­­o­k­ ­­v­­­á­­­r­n­­a­­k­­­ ­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
orbanegybudoscigany
2024. március 10. 11:09
Az itteni sok ruszkifaszopónak mind megbaszták az öregannyát, annyát 45-ben onnan a ruszki fasz imádat.
Beszélgető
2024. március 10. 09:32
kula összeteszi a két kezét! Talán élve el tud menekülni, mielőtt helikopterre tennék...
453682
2024. március 09. 19:17
Kipaterror elődeit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!