Vucic kemény üzenetet küldött: szerinte a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbiában baloldali bábkormány legyen

2024. március 02. 18:14

A szerb elnök szerint hatalmas külföldi nyomás nehezedik országára.

2024. március 02. 18:14
null

Hatalmas külföldi nyomás nehezedik Szerbiára, a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, vonja meg a támogatást a boszniai Szerb Köztársaságtól, vezessen be szankciókat Oroszország ellen, távolodjon el Kínától és állítson fel egy baloldali bábkormányt – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szombati, a szerbiai közszolgálati televízióban is sugárzott beszédében. 

A szerb elnök kiemelte: a Nyugat azzal a céllal gyakorol nyomást Szerbiára, hogy destabilizálja az országot, ezért is történnek az ilyen jellegű támadások mindig összehangoltan a média, a civil szervezetek és a különböző, nyomásgyakorlásra alkalmas - például egyházi vagy szurkolói - csoportok részéről. 

Szavai szerint a célok elérése érdekében „Szerbia folyamatos démonizálása” zajlik, például azt mondják, hogy a választások nem demokratikus módon zajlottak, erre azonban egyetlen bizonyíték sincs vagy azt állítják, hogy rossz a média helyzete. Úgy fogalmazott, a Nyugatnak nem tetszik a belgrádi vezetés hozzáállása bizonyos dolgokhoz, a Nyugat azt szeretné, hogy olyan bábkormány irányítsa az országot, mint amilyen 2012 előtt volt.

Ez látszik ezekből a kérdésekből. Ez a kormány elismerné Koszovót, azonnal szankciókat vezetne be Oroszország ellen és megszakítaná a gazdasági kapcsolatokat Kínával” 

– hangoztatta Aleksandar Vucic. Mint mondta, ezt a baloldali, bábkormány felállítását szeretnék elérni azzal, hogy folyamatosan bűncselekményeket akarnak az ország vezetőihez kötni, hogy embertelennek állítják be az országot, és alapvetően rossz képet festenek Szerbiáról és az ott élők helyzetéről. 

Az európai uniós csatlakozásra váró Szerbiát kulturális, vallási és történelmi kapcsolatok kötik Oroszországhoz és noha elítélte Moszkva Kijev elleni agresszióját, nem hajlandó csatlakozni az uniós büntetőintézkedésekhez, ahogyan Kínával sem akarja megszakítani a gazdasági kapcsolatokat. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(MTI)

Nyitókép: Andrej ISAKOVIC / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2024. március 03. 11:56
Kitartást kívánok! Respect Vucic!
auditorium
2024. március 03. 09:46 Szerkesztve
Az összes nem bal.demokratikus EU-tagállamban nagy a lejáratási kampány a vezetőik ellen. Mel. kinagyitott fotóját naponta égetik ol. egyetemek előtt a szélsőbalos-antifa-pro palesztin fiatalok a demokratikus vezetésű városokban. Az egyik ilyen egyetemi városban még a rendőrfőkapitányt is megdobálták tojással, mégpedig vörösfestékkel töltött tojásokkal. A rendőrség épületét is megrongálva. Felbátoritották őket azok a politikusok, akik elitélték a rendőri gumibotozást, ha a tüntetők tülekednek, megtámadják, sértegetik vagy leköpik a sorban álló rendőröket. Előfordul, h. a karhatalmat veszik elő és nem a szélsőbalos anarchistákat. Ez 1968 öröksége, ami után egyetemeket, iskolákat foglalnak el diákok, rongálva a közjavakat és semmibevéve a többség, a tanulni akaró diákok jogát.
Lajoss
2024. március 03. 08:54
A csüngőhasún kívül a kutyát sem érdekli Szerbia…
evpus
2024. március 03. 07:35
Nem vették fel őket az unióba, de elvárják tőlük, hogy úgy táncoljanak, ahogy ők fütyülnek. Vagyis úgy, hogy a jelenlegi Európának eltűnjön. Arab és néger hordák fosztogatnak és rombolnak majd, a fehér ember kihal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!