Végre megszólalt a német védelmi miniszter is a lehallgatott felvételről: szerinte az egész Putyin műve

2024. március 04. 05:51

Már csak az a kérdés, hogy az oroszoknak elég lesz-e ez a magyarázat azzal kapcsolatban, hogy német tisztek egyeztettek a krími híd felrobbantásáról.

2024. március 04. 05:51
null

Hibrid félretájékoztatási támadásnak nevezte vasárnap Boris Pistorius német védelmi miniszter a német légierő tisztjei egyik lehallgatott beszélgetésének Oroszország általi kiszivárogtatását.

„Ez része Vlagyimir Putyin orosz elnök információs háborújának”

 – hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus, s úgy fogalmazott, hogy mindennek célja a belpolitikai egység aláásása. Pistorius leszögezte, hogy Németországnak különösen hideg fejjel kell erre reagálnia, de nem kevésbé határozottan. „Nem szabad beleesni Putyin csapdájába” – tette hozzá reményét kifejezve, hogy mindez nem fog megosztottsághoz vezetni. 

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszter beszélt arról is, hogy nincs tudomása más szivárogtatásokról, vagy egyéb lehallgatott telefonbeszélgetésekről.

Mint mondta, a jövő hét első napjaiban vár eredményeket az ügyben indított belső vizsgálattól, amely a többi között arra is próbál választ keresni, hogy a tisztek a Webex szolgáltatással megfelelő kommunikációs csatornát választottak-e beszélgetésükhöz. Hozzátette, hogy a vizsgálatot követően le fogják vonni a megfelelő következtetéseket.

A német védelmi tárca szóvivője szerint a bizalmas beszélgetést, amelyen a német légierő főtisztjei megvitatták német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét, lehallgatták.

Részt vehetett Németország a Krími híd felrobbantásában?

Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát.

Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne.

A Szimonján által közzétett átirat szerint a magas rangú német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak.

Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

(MTI)

Nyitókép: Carsten Hoffmann/picture alliance via Getty Images

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. március 07. 11:14
Németek ilyenről nem beszélnek, el vannak foglalva a magyar ÁVH-sok támogatásával. ez köti le őket teljesen legalább annyira mint Apróék Nagy Imrét csak ott az igekötő nem le volt hanem fel. AvóSS utódok: Mint például Cseh Katkat Donáth AnAn Dobrev KláKlá.
Martell 2
2024. március 04. 23:20
Te libsi féreg, szóval nem az a baj hogy a tisztjeitek háborús cselekményt terveznek, hanem hogy lebuktak.
kombinator-0
2024. március 04. 18:37
Putyin megszervezte, hogy a német ezredesek beszéljenek a híd lerombolásáról, majd ezt felvette és a világ barma scholz pofájába tolta ... hogy mire nem képesek a ruszkik ....
KBA98
2024. március 04. 17:33
A németek a világ aljára visszakerültek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!