Repül a Taurus, ki tudja, hol áll meg?

2024. március 05. 21:14

Mivel az USA jelenleg nem ad át ilyen hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, ezért négy opció marad…

2024. március 05. 21:14
Crimea bridge
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

***

„A német főtisztek szerint az ukránok mindenáron el akarják pusztítani a Kercsi-hídat, amihez becsléseik szerint 20-30 rakétára lenne szükség. Itt rögtön felhozták, hogy a híd oroszországi vége már 2014 előtt is Oroszországhoz tartozott, így annak támadása háborús aggresszió lenne. Arról kevesebbet beszéltek, hogy egy ilyen akcióval nyolcvan év után térnének vissza harcoló német katonák Ukrajnába és támadnának orosz célpontokat. A német főtisztek óvatossága nem véletlen. A Bundestag tudományos szolgálata már 2022 márciusában írásba adta, hogy szerintük a fegyverszállítás nem jelenti a háborús féllé válást. Az átadott fegyverek kezelésének betanítása, vagy ukrán támadások közvetlen segítése viszont már „elhagyja a nem háborús féllé válás biztos terepét”. Az ENSZ Alapokmány 51. cikkely 2. mondata szerint egy agresszor állam ellen a megtámadott fél javára „foganatosított rendszabályokat” (például katonai támogatást) pedig annak megtörténte után rögtön jelenteni kéne az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Az oroszok által lehallgatott és most nyilvánosságra hozott online beszélgetés az idei választások előtt erősíti Scholz kancellár pozícióját, aki nem akarja országát még jobban belesodorni a konfliktusba, ezért négy megoldás marad (valószínűség szerint):

  1. Az őszi tartományi választásokig minden marad a régiben, a németek az amerikaiak hasonló lépése nélkül nem adnak Taurust az ukránoknak.
  2. Marad az eredeti terv: a németek a briteknek és franciáknak adnak Taurus rakétákat, és utóbbiak további Storm Shadow és Sclap rakétákkal támogatják Kijevet.
  3. Washington is ad cirkáló rakétákat az ukránoknak, és a szövetségesek megoldják a rakéták pontos működéséhez szükséges céladatok átadását az ukránoknak.
  4. Scholz változtat az álláspontján, és a németek hasonló amerikai lépés nélkül is szállítanak Taurust az ukránoknak és megoldják a céladatok átadását.

Moszkva pont akkor hozta nyilvánosságra ezt a lehallgatott beszélgetést, amikor Macron nyugati csapatok Ukrajnába küldéséről beszélt. Jó lenne behúzni a féket! A háborút ugyanis nem eszkalálni kell, hanem fegyverszünettel és béketárgyalásokkal mihamarabb lezárni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. március 07. 19:28 Szerkesztve
Újra éledezik SS náci Németország! Bundestagban! Felgyújtani! Ismét!
Dixtroy
2024. március 06. 14:53
Milyen ukrán haszon várható a Kercsi híd lerombolásából? Semmilyen. Nem lesz tőle közelebb a béke, az oroszok életét esetleg megnehezítik, de szárazföldön már akkor is működik az utánpótlás, szóval gyakorlatilag nem fedezhető fel semmiféle előny. Akkor meg minek pörögnek rajta? Más az ábra, ha az amerikai érdekeket nézzük, nekik minden jó, ami az orosz jelenlétet a Fekete-tengeren nehézkessé, vagy lehetetlenné teszi. Ezért irtják a hajókat és repülőgépeket, amíg lehet visszavetni az oroszokat eszközök terén, ez már a békébe belenyugvás és a következő évtizedekre meggyengítés stratégiája. De nem ukrán érdek.
EX_Terminator
2024. március 06. 03:17 Szerkesztve
nincs olyan hogy tovább adják. nincs olyan hogy átirányítják. nincs olyan hogy mások erre képesek. olyan meg aztán végképp nem lesz hogy én ebből bármin is változtatok. AHHOZ AZ KELLENE HOGY IGAZUK LEGYEN DE PONMTOSAN AZ AMI EZEKBŐL A FÉRGEKBŐL MINDIG IS HIÁNYZOTT. AKÁRHOGYAN IS HABOSÍTJÁK A NYÁLAT ITT ŐK A GAZEMBEREK.
Wolfram004
2024. március 06. 00:50
A háború lezárásában mi az üzlet, Az azzal hol keresnek pénzt az amerikaiak???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!