Orbán Brüsszelben: Mindannyiunk érdeke a nukleáris energia túszul ejtésének megelőzése a geopolitikai konfliktusoktól

2024. március 21. 14:48

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely az elektromosáram-szükséglet mintegy harmadát fedi le.

2024. március 21. 14:48

 Nyitókép: Facebook

Nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítása követelményének a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján csütörtökön.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a jelentkező kihívások különösen kiemelték a biztonságos energiaellátás fontosságát.

„A kérdés nyilvánvaló: miként tudunk nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon.

A válasz egyértelmű: csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni ezeknek a követelményeknek”

– fogalmazott. Elmondta, Magyarország mintegy öt évtizede használ nukleáris energiát, biztonságot nyújtva az ország energiaellátásának. A magyar elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely az elektromosáram-szükséglet mintegy harmadát fedi le. Erre a tapasztalatra alapozva Magyarország nem csak arról döntött, hogy fenntartja a már létező kapacitásait, hanem még többet fektet a nukleáris energiába, és 70 százalékkal növeli részesedését a nemzeti elektromos-ellátásban. Tájékoztatása szerint egy 2400 megawatt kapacitás fog csatlakozni a hálózathoz a következő évtized elején.

„Ez fogja lehetővé tenni számunkra 3,5 milliárd köbméter gáz behozatalának elkerülését éves szinten, valamint hozzájárul az éves magyar szén-dioxid-kibocsátás 17 millió tonnás csökkentéséhez. Ez ötszöröse a teljes magyar szállítási szektor kibocsátásának, és háromszor akkora, mint amennyit a magyar erdők le tudnak bontani” – fogalmazott.

Szavai szerint „örömmel nyugtázzuk”, hogy tekintet nélkül a geopolitikai nehézségekre, továbbra is széleskörű nemzetközi szakmai és tudományos együttműködések léteznek a nukleáris energia területén, miközben Oroszország az elmúlt évben az Egyesült Államok elsőszámú uránium-szállítójává vált, valamint számos amerikai, német, francia svéd, svájci és még osztrák alvállalkozók is dolgoznak együtt orosz vállalkozókkal „a mi nukleáris bővítési projektünkön” – mondta.

Mindannyiunk érdeke a nukleáris energia túszul ejtésének megelőzése a geopolitikai konfliktusoktól, a képmutatástól és az ideológiai vitáktól”

– fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: „engedjék meg ezért nekem, hogy köszönetet mondjak önöknek, amiért beavatkoztak az európai uniós bíróságon zajló, a mi nukleáris befektetésünket érintő ügybe, szavatolva a nukleáris fűtőanyag biztonságos szállítását a már létező atomerőművünkbe”.

A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva megismételte: az energia ügye nagyon gyakran esik az ideológiai megközelítés túszává.

Ez rossz, ugyanis az energia se nem ideológiai, sem geopolitikai kérdés. A nukleáris energiát ki akarjuk menteni ebből a csapdából”

– fogalmazott.

Kijelentette továbbá: az atomenergia az egyetlen olyan energiaforrás, mely nem veszélyes a környezetszennyezés szempontjából, ugyanakkor nagy mennyiség előállítására képes. Magyarország ezért messzemenőkig támogatja - tette hozzá Orbán Viktor.

(MTI)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2024. március 22. 10:52 Szerkesztve
Pofázni azt tud a kolostormalac, de arról fogalma sincs hogy 10 év alatt miért a földmunkáig jutottak Paks 2-vel. Ha nem a rubelhitelért akarta volna eladósítani az országot, akkor már rég állna az az atomerőmű, sőt a politikai kapcsolatokat is erősíthette volna a nyugattal egy másik típusú blokkal., csak kár hogy megragadt a kommunizmusban ez a kiszes balf*sz.
auditorium
2024. március 21. 18:24
Az itteni kommenteket olvasva, leszögezhetjük, hogy a magyar nép MEGÉRDEMELNE ismét egy olyan kormányt, amelynek tagjai kiviszik az offshore cégeikbe a privatizált állami vagyon nagyrészét, nem épitenek semmit, ismét eladják külföldi multiknak a nemzeti energiaforrást és vizeket, privatizálják a helyreállitott történelmi épületeket, behivják, ha kell, az idegen gumilövedékkel válaszoló karhatalmat, netán idegen "eltévedt" repülőket is beengednek, márc. 15-ikét nem a Múzeum lépcsőn, hanem zártkörű közönség előtt tartanak az Operaházban , de a Bánk bánt szigorúan tiltják, mert "ne magyarkodjunk". Ilyen kormány kell, ezt kell visszahivni, mert jogállami demokráciára van szükség, ahol a nép ismét lecsendesedik, a diákok-tanárok-egyetemek nem sztrájkolnak, mert nem mernek.
kambala2
2024. március 21. 16:35
a főni már megint győzni ment ki ?
csapláros
2024. március 21. 16:22
kokrowatz-0 2024. március 21. 14:51 • ..."de ha a ruszkik gyártanák a napelemet, akkor az lenne a jó. amúgy egyetértek, de viktorból a putyinszoponc szól."... A FASZT azt metszett redvásat bazdmeg! Ma Magyarországnak NINCS az atomenergián kívül olyan áramforrása, amely egy ÁLLANDÓ, FOLYAMATOS ELLÁTÁST tudna biztosítani az ÁLLANDÓ, FOLYAMATOS ellátást igénylő IPARUNKNAK! Innentől, ha a francia urán olcsóbb lenne a ruszkinál, és ők el is adnák nekünk, akkor azt vásárolnánk! Éppen a Gyurcsány kormány volt az, aki ritka kivételként helyes döntéssel, a PAKS2-őt is előkészítette, Mo. hosszú távú, anno frissen elkészíttetett energiakoncepciójából kiindulva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!