Mit akar Közép-Európától Macron?

2024. március 05. 18:05

Prágába érkezett a francia elnök.

2024. március 05. 18:05

Emmanuel Macron francia elnök kedden Prágába utazott, hogy találkozzon Petr Pavel cseh elnökkel és Petr Fiala miniszterelnökkel, hogy megerősítse a két ország közötti „politikai és stratégiai párbeszédet” – írta meg az Euractiv

Macron útja a múlt héten Párizsban tartott magas szintű Ukrajna-támogatási csúcstalálkozót követően kerül sor, amelyen több mint 20 ország egyetértett azzal a cseh kezdeményezéssel, hogy harmadik országokból származó lőszert vásároljanak Ukrajnának.

Február közepén a cseh védelmi minisztérium és a helyi ipar bejelentette, hogy 800 ezer darab rendelkezésre álló lőszert azonosítottak, amelyet – amennyiben a finanszírozás biztosított – heteken belül el lehetne szállítani Ukrajnának.

Franciaország hónapokig vonakodott elfogadni a tervet, ehelyett azt szorgalmazta, hogy európai lőszerekkel lássák el Ukrajnát. Párizs csak a múlt héten enyhített álláspontján. Az Elysée-Palota forrásai szerint a francia elnök szemléletváltása a Prágával való viszony javítását és a két ország „politikai és stratégiai párbeszédének” megerősítését célozza.

Az útra az Európai Bizottság európai védelmi ipari stratégiájának bemutatásával egy időben kerül sor, amely az egész EU-ra kiterjedő termelési kapacitások bővítésére törekszik, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a közös beszerzéseket részesítsék előnyben – fűzte hozzá az Euractiv. 

Macron és Pavel egy munkaebéd keretében találkozik, mielőtt a francia vezető és Petr Fiala miniszterelnök aláírják a 2024-2028-as időszakra szóló új kétoldalú „stratégiai partnerséget”.

Macron egy francia-cseh nukleáris fórumon is felszólal

– mivel a francia áramszolgáltató óriás, az EDF került be az esélyesek közé egy új reaktor építésére Dukovanyban a dél-koreai KHNP mellett. Emmanuel Macron 2017-es hivatalba lépése óta ez a harmadik alkalom, hogy Csehországba látogat. Petr Pavel 2023 decemberében járt Párizsban.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Lukas Kabon / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:05
🍓 ️ ­­­A­ ­d­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­á­n­­y­­­o­­­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
contractor-2
2024. március 06. 09:23
"– mivel a francia áramszolgáltató óriás, az EDF került be az esélyesek közé egy új reaktor építésére Dukovanyban" Az két angol reaktor Hinkley Point C-ben - amit a francia EDF épít - 12,4 milliárd angol fontos megrendelésként indult 2009-ben és most már 46 milliárd fontnál járnak és senki sem látja a végét, sem a befejezés dátumát! Ha valamit a franciák elb@sznak, az el van b@szva, de nagyon kegyetlenül. Csak egy tanács a cseheknek: menekülj!
Akitlosz
2024. március 05. 23:15
Mit akar Brüsszeltől Orbán?
nempolitizalok-0
2024. március 05. 20:12
Gondolom, K-európával akarja megtámadtatni az oroszokat. Neki K-európa az, ami Bidenéknek Európa. Mindenki más faszával verné a csalánt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!