Michel és Borrell megbuktak, legyen minden fontos uniós tisztség a Néppárté, mondja a Néppárt

2024. március 04. 17:13

A legnagyobb európai pártcsalád vezetője elmondta, mi kell az Európai Néppártnak: minden. Azt is, hogy ki nem jó: a többiek jelöltjei.

2024. március 04. 17:13

Kampánynyitó nagyinterjút adott az Euractivnak az Európai Néppárt főtitkára, a görög Thanaszisz Bakolasz, melyben kifejtette: mindenki alkalmatlan és gyenge, de szerencsére az Európai Néppárt helikopter.

Ennek megfelelően vázolta az Európai Parlament jelenleg és várhatóan a júniusi EP-választás után is legerősebb pártjának elképzeléseit a következő intézményi ciklus hatalommegosztásáról.

Bakolasz elmondta: „Ha objektíven tekintjük, vannak érvek amellett, hogy az EPP ne csak a Bizottságot kapja meg, amelyet természetesen megkap majd, ezzel mindenki egyetért.

A nagyképet nézve van egy egyértelmű igény arra, hogy a kulcsfontosságú pozíciókat hagyják az EPP-s vezetés igen jó képességű, biztos kezeire.”

Ezzel határozottan visszautasította az Európai Szocialisták és Demokraták csúcsjelöltje, Nicolas Schmit igényét, mely szerint a szocialisták a társadalompolitikai, gazdasági és zöld átállási portfóliókra csomagban tartanának igényt, hiszen ezek „mélyen összefonódtak”. Bakolasz jelezte: „a Green Deal nagyon jó kezekben van, az EPP kezében”, és egyedül a Néppárt képes garantálni, hogy a zöld átállás az európai jólétet megőrizve, minden szóba jöhető technológiai megoldás felhasználásával menjen végbe.

Önző Michel, csúnya Borrell

Világossá tette azt is, hogy a júniusi tanácsi csúcstalálkozón a Néppárt 12-13 miniszterelnökkel számol, ami „több, mint a szocialisták, a liberálisok és a Zöldek összesen”. Ebből a pozícióból sajnálkozva nézik azt, hogy „a többi politikai csoportnak változtatnia kell majd a vezetőkön, akiket a következő intézményi ciklusra javasolnak, mert mind tudjuk és értjük, hogy a Tanács és a külpolitikai leágazásunk működésére nézve nagyon sok elvárás volt, amelyek nem teljesültek”.

Arra a kérdésre, hogy ez egy Charles Michel belga liberális európai tanácsi elnöknek és Josep Borrell spanyol szocialista kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek szánt beszólás volt-e, Bakolasz kendőzetlenül igennel válaszolt.

„Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy közvetlen személyes ambícióinkat a felelősségünk elé helyezzük. És nem szabad egyoldalú politikai álláspontokat megfogalmazni sem, ha az ember az Uniót képviseli a világban. Sajnálom, hogy Charles Michel és Josep Borrell ezt az utat választották.”

Brüsszeli korrupciós botrány

Bakolasz ezt követően tovább köpdöste a szocialistákat, akiknek római kongresszusa szerinte „vészjelzés volt, segélykiáltás”. Határozottan elítélte azt, hogy „a szocialisták a kongresszusukat Rómában, a Katargate epicentrumában, annak ground zeróján tartották meg.

A szocialisták nem adtak teljes körű és világos magyarázatot arra, hogy politikai csoportként mi a felelősségük a Katar-botrányban”,

s miközben a Néppártot a „szélsőjobboldalhoz” való közeledése miatt kritizálják, „elfeledkeznek a szélsőbaloldallal, amellyel egy ágyban fekszenek”.

A néppárti főtitkár a liberálisokkal (itt a Renew Europe frakcióról van szó, amelynek a Momentum két EP-képviselője, Cseh Katalin és Donáth Anna is tagjai) kapcsolatban kifejezetten lesajnálóan fogalmazott, szerinte a frakció jövőképével kapcsolatban „fülsiketítő csend” honol. „Azt érzem, hogy bizonyos mértékig ők már nem is részei a beszélgetésnek” – fogalmazott Bakolasz.

Nyitókép: Peter Kneffel/dpa via AFP

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­A­ ­d­­­ö­g­ö­­­s­­­ ­l­­á­n­y­o­­k­ ­­v­­á­­r­­n­­a­k­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­𝗡
Namond
2024. március 05. 01:35
A nyitó kép Bakolasz vagy Manie Mani Werber?
pollip
2024. március 04. 20:09
A green deal nem hívószó, hanem taszító, Európát tönkretevő terv.
hoci74
2024. március 04. 19:14
Hát na, csak öröklődik a fasiszta vér, van ahol a padlásokon az SS egyenruha van gondosan eldugva, van ahol az örökösök a vénáikban, de ott van az még...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!