Lengyelországban hajtott végre kényszerleszállást egy amerikai drón

2024. március 19. 17:32

A pilóta nélküli repülő elveszítette a kapcsolatot a romániai bázissal.

2024. március 19. 17:32

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Kényszerleszállást hajtott végre az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec katonai repülőterén egy gyakorlatozó, MQ9 Reaper típusú amerikai drón – erősítette meg keddi sajtóértekezletén Ireneusz Nowak vezérőrnagy, a lengyel légierő főfelügyelője.

A lengyel fegyveres erők főparancsnoksága keddre virradóra közölte, hogy egy, a lengyel légtérben gyakorlatot végző amerikai drón biztosított, 

nem lakott területen landolt. 

A kényszerleszállás az előírásokkal összhangban történt – tudatták.

Nowak a kedd délutáni sajtókonferencián elmondta: a Romániából indított pilóta nélküli repülőgép kiképzési rutinfeladatot hajtott végre, melynek során leszállási manővert kellett volna teljesítenie a miroslawieci repülőtéren, majd onnan visszatért volna Romániába.

A kényszerleszállásról azután döntöttek, hogy a misszió teljesítése során 

a drón elveszítette a kapcsolatot a romániai bázissal.

A drón a repülőtérnek egy olyan övezetében szállt le, amely teljesen biztonságos, és amelyet üres üzemanyagtartályok vagy fegyverek ledobására használnak harci repülőgépek kényszerleszállása esetén.  

Nowak közölte: a pilóta nélküli eszköz megrongálódott. Megerősítette: a drón nem hordozott fegyvert, és leszállás előtt felhasználta a tartályában lévő üzemanyagot.

Bejelentette: az incidens okait az amerikai fél fogja vizsgálni.

(MTI)

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. április 03. 15:24
Mi a hír?
Janika50
2024. március 20. 05:12
A polyákok valóban benyalják ezt a silány dumát? Ha igen, nagy a baj. Akkor most elengedem a fantáziám és kérdéseket teszek fel, ahogy haladóék szokták. Ez akár ukrán drón is lehetett, csak célt tévesztett? Valóban fegyvertelen volt? Lehetett orosz is? Esetleg francia, csak nem érte el a kitüzött célt? Vagy német, brittt? Ők most gyanussan kussolnak, ami nem jellemző rájuk. A mi Hazánkra vajon hány van irányittva és pontossan hova? És igy tovább.
Patika
2024. március 20. 04:55
A kényszerleszállás az előírásokkal összhangban történt – tudatták. OK., de nem kapcsolt be az önmegsemmisítés, akkor két dolog lehet.: 1. mégsem az előírások szerint szállt le. 2. ukrán harcmezőn ez az oroszok kezére épségben került volna.
kokrowatz-0
2024. március 19. 22:20 Szerkesztve
azért az nem egy hétköznapi, a képen láthatóhoz hasonló drón volt... 1-2 napot képes a levegőben tölteni 2 tonna fegyverzettel, távirányítható, és automatikus üzemmódja is van. kicsivel drágább, mint egy modern f-16-os.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!