Az ukránok szerint kamionok ezrei szállítanak orosz agrártermékeket Fehéroroszországon keresztül az EU-ba

2024. március 01. 21:40

Európa számára Oroszország és Fehéroroszország potenciális veszélyt jelentenek, de továbbra is folytatják velük a mezőgazdasági termékek kereskedelmét, írja az Ukrajinszka Pravda.

2024. március 01. 21:40
null

Több ezer lengyel kamion szállít orosz mezőgazdasági termékeket Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba – írta pénteken megjelent oknyomozó riportjában Mihajlo Tkacs, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársa, aki a héten a lengyel-fehérorosz határon járt.

Az újságírót és operatőrét munkájuk közben lengyel rendőrök vették őrizetbe és a lengyel titkosszolgálat is több órán át hallgatta ki őket. Közben elkobozták telefonjaikat és a kamerákból a memóriakártyákat, amelyekről a felvételek egy részét letörölték. Egy férfi az ukrán hírportál forgatócsoportjának kérésére felhívott egy lengyel céget, és egy létező fehérorosz vállalat menedzsereként mutatkozott be. Felajánlotta, hogy fehérorosz okmányokkal szerez orosz repcedarát, amit elad a lengyel vállalatnak. 

A lengyel cég vezetője arra kérte, hogy e-mailben küldje el neki a szállítás feltételeit. 

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 2023 szeptemberében a helyi gazdák tiltakozása után Lengyelország megtiltotta a repcedara Ukrajnából történő behozatalát, ezt követően azonban folyamatosan nőtt a Fehéroroszországból érkező repcedara mennyisége. A hírportál újságírója felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze három hónappal az ukrán termékek tilalmának bevezetése után a lengyelek csaknem 8 millió dollár értékben vásároltak repcedarát Fehéroroszországon keresztül. 

A lengyel-fehérorosz határon lévő kukuryki ellenőrzőpont közelében az ukrán sajtóstáb több száz kamiont számolt meg, amelyek Fehéroroszország irányából szabadon léptek be Lengyelországba. Mezőgazdasági cégek képviselőitől megtudták, hogy az orosz agrártermékek először Fehéroroszországba kerülnek, ahol 

erre specializálódott központokban újrarakodják őket lengyel rendszámú teherautókra, amelyek ezután Lengyelországba mennek 

a megrendelő nagyvállalatok címére. 

Az egyik ilyen fehérorosz központ a minszki BTLC állami vállalat egyik terminálja a fehérorosz főváros közelében. A hírportál lengyel forrásokból és adatbázisokból származó információkra hivatkozva azt írta, hogy három olyan lengyelországi vállalatról szerzett tudomást, amelyek nagy mennyiségben vásárolnak oroszországi mezőgazdasági termékeket. Ezek a Bromex, a Diaspolis és a Kampol Krzysztof Luzniak nevű vállatok. 

A hírportál egyúttal hozzáfűzte, hogy 

nincsenek kifejezetten a mezőgazdasági termékekre vonatkozó európai uniós szankciók, 

így a lengyel vállalatok nem szegnek szabályt. Állítása szerint Európa számára Oroszország és Fehéroroszország potenciális veszélyt jelentenek, de továbbra is folytatják velük a mezőgazdasági termékek kereskedelmét. Az agrártermékek esetében a lengyel-orosz áruforgalom folyamatosan nő – jegyezte meg a hírportál.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció: Kamionok hosszú sora várakozik az ukrán határnál, a délkelet-lengyelországi Przemysl közelében lévő medykai átkelőnél. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz

 

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­g­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­­n­­y­­­o­­k­­ ­v­­­á­r­n­­a­­k­­­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Stingary76
2024. március 02. 19:59
Hülyére veszik a nyugatiak az ukránt. Elképesztő..
lajajakab11
2024. március 02. 12:26
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
Úttalan utakon
2024. március 02. 09:05
Csak az orosz és belorusz termékek továbbra sem vámmentesen dőlnek az EU-ba. Az ukránok meg merészegülve a belső piac vámmentességétől, többé nem akarják elengedni a koncot akkor sem, ha saját segítőiket teszik tönkre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!