Annyi békát esznek a franciák, hogy kihalhat miattuk egy békafaj

2024. március 09. 14:02

Állatorvosok és tudósok azt követelik Macrontól: álljon a békák mellé, védje meg őket.

2024. március 09. 14:02
null

Nyitókép: Bay Ismoyo / AFP

***

Franciaországban imádják a békacombot, de annyira, hogy az már veszélyt jelent egyes ázsiai, és dél-európai fajokra – figyelmeztetnek tudósok és állatorvosok. Több mint 500 szakértő szólította fel Emmanuel Macront, hogy „vessen véget a békák kizsákmányolásának”, és védje meg a kétéltű teremtményeket. 

A hírről beszámoló Guardian szerint az Európai Unió minden évben 80-200 millió békát importál Indonéziából, Törökországból, Albániából, valamint Vietnámból, de ennek nagy részét mind Franciaországban fogyasztják el. 

A tiltakozók szerint mindez azért teremt érdekes helyzetet, mert az EU-s vadvédelmi stratégia védi a békákat Európában, mégis tolerálják, hogy más országokból milliószámra behozzák őket emberi fogyasztásra.

Több békafaj már kifejezetten veszélyeztetett a békafogyasztás miatt: a például Celebeszen honos folyami béka (Limnonectes macrodon), a rákevő Fejervarya cancrivora és a rizsföldi Fejervarya limnocharis állománya az intenzív kereskedelem miatt már erősen lecsökkent.

 

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. március 09. 21:54
Magyarországon egyszer egy étteremben a konyhafőnök javasolta a tulajdonosnak, hogy vegyék fel a békacombot az étlapra. A tulajdonos nem rajongott az ötletért, nem látott benne fantáziát. De mégis belement. A békacomb nagyon sikeres lett, alig győztek elegendőt rendelni. A magyar vendégek is kedvelték, csak szégyellték megrendelni. Virágéknál ég a világ, Sütik már a rántott békát, Zimme-zumm, zimme-zumm, Rece-fice bum-bum-bum Bíró Marcsa odakapott, Békacombot ropogtatott, Zimme-zumm, zimme-zumm, Rece-fice bum-bum-bum Puskás Gábor későn futott, Neki csak a füle jutott, Zimme-zumm, zimme-zumm, Rece-fice bum-bum-bum
békalepcse2.0
2024. március 09. 20:51
A LEGHATÁROZATABBAN TILTAKOZOM A BÉKÁK NEVÉBEN!
I feel the earth move under my feet
2024. március 09. 18:57
Mit mondjak.. nem vagyok francia, de a békacomb kifejezetten jó kaja :) Emlékszem néhány tiszai árvízre, amit szabályos békainvázió követett..
5m007h 0p3ra70r
2024. március 09. 17:49
Durva. Legutóbb a magyar libatenyésztők, most meg a vietnámi békatenyésztők. Hát ezeknek semmi sem szent?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!