Aggódnak a Politico szerzői: közelednek a jobboldali pártok

2024. március 12. 08:45

A „mérsékelt” és „populista” jobboldal egymásra találásának esélyeiről értekeznek a Politicón.

2024. március 12. 08:45

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

***

Az amerikai Georgetown Egyetem oktatója, R. Daniel Kelemen és Jonathan B. Slapin zürichi professzor a Politicón írt arról, hogy szerintük a „mainstream” pártoknak távolságot kellene tartaniuk a „radikális populistáktól”.

A szerzők szerint miután az EP-választáson várhatóan előre törnek a populisták, ezért a fősodorbeli középjobbnak fontos döntést kell meghoznia: 

vagy továbbra is kiközösíti versenytársait, vagy pedig saját elveit eldobva összefog velük.

Úgy látják, nemzeti szinteken a középjobb pártok már válaszoltak erre a dilemmára: egyesek továbbra is „cordon sanitaire”-t, éles határvonalat húznak a radikálisok felé, mások viszont koalícióba lépnek velük. Ugyanakkor érdekes módon vannak olyan mainstream pártok, amelyek otthon elhatárolódnak a radikálisoktól, de európai szinten szövetségre lépnek velük a pártcsaládokon keresztül. A szerzők szerint ez „kettős mérce”.

A Politico szerzői a CDU-t veszik példának: a német kereszténydemokraták otthon élesen elhatárolódnak az AfD-től, miközben – érvelnek a szerzők – Orbán Viktor „szélsőjobboldali” és „egyre inkább autoriter” Fidesz pártjával boldogan együttműködtek az Európai Néppártban. 2021-ben viszont elváltak az EPP és a Fidesz útjai.

Másik példaként a Smer esetét mutatják be: Robert Fico szlovák baloldali pártjának tagságát 2023 októberében függesztették fel az európai szocialisták – azután, hogy a Smer otthon összefogott egy radikális jobboldali párttal. De a szerzők egy Németországban és Olaszországban készült közvélemény-kutatást is felhoznak, amiből kiderült, hogy 

a mainstream szavazók közel háromnegyede azt se tudja, milyen pártcsaládhoz tartozik a pártjuk;

de egyébként a kétharmaduk nem kérne abból, hogy a pártjuk a radikálisokkal fogjon össze.

A Politico szerzői szerint a fősodorbeli pártok évekig együttműködtek az autokratákkal anélkül, hogy a szavazóik észrevettek volna, de most már más a helyzet, és a szavazóiknak nem tetszik, amit látnak.

Az EP-választáson ugyanakkor a radikálisabb jobboldal áttörése várható, harmadik erővé tud válni a két pártcsaládjuk összevonva; ugyanakkor az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok egy vékony többséget meg tudnak tartani – írják a szerzők. 

Az új helyzetben viszont a középjobb pártokat „csábíthatja” majd a többi jobbossal való együttműködés

 – de a Politico szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ezzel szerintük a választási támogatottságukat veszélyeztetik.

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­n­­y­­o­­­k­­ ­­­v­­­á­­r­­n­­a­k­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Robi54
2024. március 12. 14:01
Miért jobb az elitizmus,mint a populizmus?
istvanpeter
2024. március 12. 13:20
De nem érdemes ezt cifrázni, mert alapképlet nagyon egyszerű és világos. Már jó háromszáz éve létezik egy liberális bolsevik fasiszta háttérhatalmi maffia, amely az emberi társadalom természetes kapcsolatainak és értékeinek a szétrombolása útján, valamint az egyén saját identitásából történő kiforgatása révén, totális világuralmat akar kiépíteni. Ennek érdekében véres háborúkat és forradalmakat kezdeményez és támogat, valamint mérgező ideológiákat és eszméket terjeszt, amihez kemény információs- és véleményterrort alkalmaz. Ráadásul napjainkban az emberiség elleni támadások üteme jelentősen felgyorsult és számottevően kiterjedt.
Reszelő Aladár
2024. március 12. 12:16
Vagyis végre megint előkerül a náci kártya 80 évvel a legyőzésük után. Vagyis a jobboldalnak megint csak széle, a balodalnak megint csak közepe van. Vagyis a nácit ölni kell, a komcsi pedig nácit is ölhet. Na ennek lesz vége reméljük az EP választáson. Dr Miniszterelnöknek ideje Európában is rendet tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!