A Monarchiában született belsőépítész álmodta meg Trump pompás villáját, ahol Orbán Viktort is vendégül látta

2024. március 09. 19:15

A hatalmas floridai Trump-rezidenciába kevesen nyernek bebocsátást a külföldi politikusok közül.

2024. március 09. 19:15

Nyitókép: Mar-a-Lago. Fotó: Wikipedia

***

Donald Trump impozáns rezidenciáján látta vendégül Orbán Viktor miniszterelnököt. A mediterrán típusú villát az 1920-as években, egy dúsgazdag üzletasszony álmaként építették, aki a kor legjobb építészeit kérte fel a munkára. Így 

a belsőépítészetet egy bizonyos Joseph Urbanra bízta, aki a Monarchia idején látta meg a napvilágot, 

1872 májusában született Bécsben. Magyarországon egy Esterházy-kastély terve fűződik az építész nevéhez, majd 1911-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol aztán neves építész, belsőépítész és díszlettervező lett. 

A pompás villa belső tere és a tervezője, Joseph Urban.
Fotók: Wikipedia

Olyannyira, hogy őt kérték fel a Mar-a-Lago névre keresztelt villa belsőépítészeti munkáira. Urban díszlettervezőként nem mellékesen azzal szerzett magának hírnevet, hogy a New York-i Metropolitan 47 előadásához készített díszleteket. Joseph Urbant ma is jegyzik a tengerentúlon, őt tartják az amerikai art deco legfontosabb alakjának.

A legtöbb általa tervezett épület az enyészeté lett, a Mar-a-Lago belső tere szerencsére nem.

A 17 hektáros területen fekvő hatalmas mediterrán villa 1985-ben került Donald Trump tulajdonába és az elnöksége idején rezidenciaként használta az épületet. Azt viszont nem lehet mondani, hogy minden nála vendégeskedő külföldi politikusnak megmutatja a kastélyát, pont fordítva, csak elvétve.

Így Mar-a-Lago vendége volt Abe Sinzó, Japán akkori miniszterelnöke és ugyancsak a rezidenciára látogatott Hszi Csin-ping, a kínai népköztársaság elnöke is. Most pedig Orbán Viktor… 

Orbán Viktor és Donald Trump a villa bejáratánál.
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Trump 1994-ben döntött úgy, hogy a kastélyban egy elitklubot hoz létre, annak tagjai pedig szállodaként használhatják a minden földi jóval, medencékkel, teniszpályákkal ellátott létesítményt.

Ebből is látszik, Trump nem rossz üzletember,

hiszen a kultikus épülethez csupán 7 millió dollárért jutott hozzá, ma pedig már 350 millió dollárra taksálják a luxusingatlan értékét. 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:03
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­g­ö­­­s­ ­­­l­á­n­y­­o­­­k­­ ­­v­á­­­r­n­­a­k­­­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Agnieszka
2024. március 10. 12:33
Jobban tetszene valami Bauhaus, v. Frank Loyd Wright. Viszont az a fontos, h. Trumpéknak jó loegyen. Biztos van, akinek ez szép.
Jack Reynor
2024. március 10. 10:28
A giccsezés a hülyék szokása.
2024. március 10. 08:39 Szerkesztve
Miért is fontos, hogy a monarchia idején született? Egy osztrák építész és ennyi. Basszus ez a monarchiázás már annyira undorító elfoglaltság lett, hogy kezdek beleszarni az egészbe. Ha már ez az oldal is ezt erőlteti, boruljon az egész, amerre akar. Szépen lassan beleszoktatnak bennünket megint ebbe a szarba. És sokan tapsolnak neki. -Hű de szar ez az unió, de hát mit lehet tenni, mi csak a kis magyarok vagyunk. Hú az osztrák birodalom, az volt ám a szép, csak úgy írtották a magyart. Meggyalázták a szent koronát és adtak nekünk debil, életképtelen királyokat. Amelyik életképes volt, az meg jól kicsinált minket. De szép is volt.....- Ez a magyar jobboldal? Szarok bele az egészbe. Nyomjátok bazdmeg a büdös kurva életbe. Basszátok meg a retkes germán, angolszász világotokat. A Mandínerrel az élen......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!