Zavarban Biden szövetségesei: nem tudják, hogyan változtassanak a szenilis elnök imázson

2024. február 10. 08:01

Az egyre többet hibázó Biden újraválasztási esélyeit latolgatja a CNN elemzése, amely hajlik arra a konklúzióra, hogy a 82 éves elnöknek korából fakadó hátrányai miatt nem biztos, hogy újráznia kellene.

2024. február 10. 08:01
null
Maráczi Tamás

Már közvetlen bizalmasi körében, a demokratapárti lojális hátországban is állandó kérdés Joe Biden alkalmassága a legfőbb közjogi méltóság betöltésére. Képes-e egy újabb, négy évig tartó elnöki ciklus kitöltésére, a világ egyelőre még vezető nagyhatalmának irányítására a 82. életévében járó, egyre többet hibázó veterán politikus?

Kardinális kérdés, hiszen az elnökválasztási kampány közepén, a novemberi megmérettetés előszobájában a Demokrata Pártnak talán utoljára van esélye a váltásra, kit jelöl az ország vezetőjének. 

A liberális pártnak van miért aggódnia, hiszen amit eddig a jobboldali média kezdett ki vitriolos posztjaiban a bakizó Bidenről, azt az amerikai társadalom egyre több szegmense érzi valós problémának: 

a párt mérései is azt mutatják, hogy a különböző fókuszcsoportokban erősödik a Biden alkalmasságával kapcsolatos bizonytalanság,

 a bizonytalan szavazók körében nő azok száma, akik inkább az unszimpatikus, antidemokratikus Donald Trumpra hajlanak voksolni, mint a látványos hanyatlásba kezdő Joe Bidenre – írja a CNN. 

A liberális televízió elemzése szerint Biden kampánystábjában és a Fehér Ház tanácsadói körében nagy a feszültség. Ők ugyanis látják az elnök valós mentális képességeit, mégis, ha a kamerák előtt újra és újra cserbenhagyja a memóriája, összekever neveket, az csak megerősíti a politikai rivális róla alkotott negatív képét, a szenilis öregember imázsát. 

Ez az állandó stressz, a hibázástól való görcsös félelem pedig már nyilvánvalóan újabb hibázásra készteti Bident. 

Az elnök közvetlen közelében dolgozók szinte egyöntetűen állítják, hogy Biden mentális állapota kielégítő, ugyanezt állítja egyik ellenfel, a volt republikánus házelnök Kevin McCarthy is, aki szerint az elnök minden megtárgyalt ügyben tájékozott volt.

„Ezt egyik elnökjelölt sem úszhatja meg”

Mégis, az elnök tanácsadói tanácstalanok az elnöki interjúk, sajtótájékoztatók tekintetében, mivel azok időzített bombák lehetnek, nem tudhatják, milyen hibákat követ el ezekben a helyzetekben a főnökük. Ugyanez vonatkozik az elnökválasztási kampányra is, 

ezt egyik elnökjelölt sem úszhatja meg, ott kell lenni a választók között, beszédeket kell mondani, kommunikálni kell az emberekkel 

– Biden teherbírása azonban nem a régi, és ez nagy politikai hátrányt eredményezhet. Pedig Biden hosszú politikusi pályája során ebben kiemelkedő volt, tudott az emberek nyelvén beszélni, értett a választók nyelvén. 

Más demokratapárti politikusok azonban meg vannak győződve arról, hogy a republikánusok „öregecskedő Biden"-kampánya nem célt, ahogy 2020-ben sem, ugyanis az amerikai választópolgárok többségét nem az elnök kora, hanem a programja érdekli, pontosabban az, hogy mennyi pénz marad a zsebében az adózás után, lesz-e abortusztilalom, esetleg megmarad-e a társadalombiztosítás, változtatnak-e a fegyvertartás szabályain, és így tovább. 

--

Nyitókép: Joe Biden a Fehér Ház kertjében 2024. február 8-án. Fotó: Mandel NGAN / AFP

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. február 10. 20:11
A gonosz vénember már teljesen leépült szellemileg, pont ezért választotta ki elnöknek a DS, helyette vezetik az országot.
alexandrosz-2
2024. február 10. 13:21 Szerkesztve
Dehogy nem. Kiváló stábja van: Mitterand, Kohl, meg még pártucat névtelen, de barátságos szellem. Hajrá brendon!
Namond
2024. február 10. 11:09
Az már nem is baj, hogy a közelébe kerülő kislányokat fogdossa. Nyilvánosan is.
Infidel
2024. február 10. 11:08
Változtani az imázson ? Ez a vonat már elment, a dolgok csak súlyosabbak lehetnek idővel és ha nem akarnak még egy polgárháborút a nyakukba a kedves amerikai felebarátaink, jobb ha félreteszik az öreget még lehetne pár szép éve gondozókkal körülvéve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!