Váratlan áttörés az EU-csúcson – mutatjuk a részleteket!

2024. február 01. 14:24

Ukrajnának el kell számolnia a támogatással, a magyar pénzek ügyében pedig helyretették a Bizottságot a tagállamok.

2024. február 01. 14:24
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Váratlanul gyorsan véget ért csütörtök késő délelőtt az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozója, miután a tagállami kormányfők nyitottak Magyarország kompromisszumos javaslata felé, s az uniós pénzeink ügyében is előrelépés történt.

Emlékeztetőül: a decemberi EU-csúcson a tárgyalóasztalon az Európai Unió többéves költségvetésének felülvizsgálata szerepelt, melynek keretében az Európai Bizottság 64,6 milliárd euró többletbefizetést kért a tagállamoktól. Ennek tetemes részét, 50 milliárd eurót egy Ukrajnának szánt négyéves támogatási csomag tett ki.

Magyarország ezt a felülvizsgálatot decemberben megvétózta,

mert nem látta értelmét annak, hogy az Európai Unió a gyorsan változó katonai helyzettől függetlenül négy évre előre elkötelezze magát egy fix összeg kifizetése mellett anélkül, hogy bármiféle lehetőség lenne időközben a felülvizsgálatra, elszámolásra, módosításra.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter lapunknak januárban elmondta: az teljesen elképzelhetetlen, hogy Magyarország változatlan formában megszavazzon egy olyan javaslatot, amit decemberben egyszer már elutasított. Orbán Balázs decemberben Brüsszelben világossá tette, hogy ha a tagállamok Ukrajna finanszírozását az uniós költségvetés felülvizsgálatának keretében szeretnék megvalósítani, akkor meg kell oldaniuk azt a problémát is, hogy Magyarország nem fér hozzá a költségvetés szerint neki járó források egy részéhez.

A miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy Magyarország Ukrajna támogatását magát nem ellenzi,

a januári egyeztetések során pedig a magyar kormány kompromisszumos megoldást ajánlott: hozzájárulnak négy évre az ötvenmilliárdos támogatáshoz, ha a Tanácsban évenként felülvizsgálja azt.

Engedtek a tagállamok

A mostani csúcson Magyarország mindkét kifogása – az ukrajnai támogatás rendszeres felülvizsgálata, valamint az uniós forrásokhoz való hozzáférésünk – kapcsán engedett nekünk a többi tagállam, így a kompromisszum gyorsan megszülethetett.

Orbán Viktor reggel Magyarország álláspontjáról az olasz, a francia és a német kormányfőkkel, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeivel egyeztetett.

Magyarország először is elérte, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatást szigorú felülvizsgálati rendszer mellett folyósítsák,

s Ukrajnának el kelljen számolnia a támogatással:

az Európai Bizottságnak évente részletes jelentést kell majd adnia az Ukrajnának folyósított segély felhasználásáról, s ezt a jelentést az Európai Tanács elé kell vinnie.

Másrészt pedig az Európai Tanács állam- és kormányfői

világos üzenetet küldtek az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is arról, hogy a brüsszeli intézmények a Magyarország uniós forrásaival kapcsolatos eljárásokban nem terjeszkedhetnek túl a jogi kereteiken.

A kiszivárgott dokumentum szerint a Tanács „a kondicionalitási eljárás alkalmazása kapcsán emlékeztet 2020. decemberi konklúzióira”. 2020-ban, a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus bevezetésekor az Európai Tanács ezt az eszközt azzal a céllal hagyta jóvá, hogy az „védje az Unió költségvetését, ideértve a Next Generation EU-t, a józan pénzügyi menedzsmentet és az Unió pénzügyi érdekeit”. A kormányfők kikötötték, hogy a mechanizmus alkalmazása 

objektív, fair, elfogulatlan és tényalapú lesz, garantálja a jogszerű eljárást, a diszkriminációmentességet és a tagállamokkal való egyenlő bánásmódot”.

Emellett leszögezték azt is, hogy az eljárás megindítását kiváltó tényállások „homogén elemek zárt listájaként olvasandók és alkalmazandók, és nem nyitottak más természetű szempontokra vagy eseményekre, a szabályozás nem érvényes általános hiányosságokra”.

Az, hogy a Tanács konklúziójában a 2020-as döntésre emlékeztet, világosan mutatja, hogy a tagállamok jelentős része szerint az Európai Bizottság – és kiváltképp az Európai Parlament – egyáltalán nem úgy értelmezi a jogállamisági eljárást, ahogyan azt az uniós jog szerint értelmezniük kellene, és olyan dolgokra is használják, amelyekre nem használhatnák.

A Tanács ezen politikai döntése arra enged következtetni, hogy az elkövetkezendő időszakban jelentős változások várhatók a Magyarország uniós forrásaival kapcsolatos eljárásokban.

„Tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek ésszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk” – kommentálta a döntést Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

 

Összesen 917 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. február 04. 16:59
"az Európai Bizottságnak évente részletes jelentést kell majd adnia az Ukrajnának folyósított segély felhasználásáról, s ezt a jelentést az Európai Tanács elé kell vinnie." LOL
Gyula bá
2024. február 02. 15:05
Szerintem az EB és az EP egymásnak feszítése jó eredmény. A papír érvényesítése a következő menetre vár!
Almassy
2024. február 02. 02:27
Nekem úgy tűnik üveggyöngyöket kaptunk.
Almassy
2024. február 02. 02:04
Ezek már mindent is megígértek. Most miért hisszük el az ígéretet? Magyarországnak mennyibe kerül ez a kényszer-karitáció??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!