Szijjártó: Magyarországnak nincs szüksége amerikai kioktatásra (VIDEÓ)

2024. február 19. 20:00

A külgazdasági és külügyminiszter reagált a szenátorok látogatására.

2024. február 19. 20:00

A kormánynak nincs szüksége arra, hogy amerikai kongresszusi küldöttségek oktassák ki arról, hogy mi történjen Magyarországon, erről ugyanis egyedül a magyar emberek dönthetnek – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján az amerikai szenátorok magyarországi látogatásával kapcsolatos újságírói kérdésre reagálva közölte: „Olvastam itt az amerikai méltatlankodást, hogy nem fogadtuk őket miniszteri szinten.

Azt szeretném kérni, hogy próbáljuk már meg felkutatni a krónikákban, melyik volt az az utolsó magyar parlamenti képviselői delegáció, amit az Egyesült Államokban egy amerikai miniszter fogadott.”

Továbbá hangsúlyozta, hogy amikor korábban hasonló delegációkat fogadtak, akkor olyan volt, mintha „beiratkoztunk volna egy államvezetés kurzusra, s a találkozó alatt egy nagyon átfogó kioktatásban volt részünk arról, hogy egyébként hogyan kéne Magyarországot kormányozni”.

„Na most a helyzet az, hogy ezt majd a magyar emberek eldöntik, mi meg azt végrehajtjuk. Szerencsére az elmúlt tizennégy évben mi voltunk azok, akik ezt végrehajthattuk, és reméljük, ez egy darabig még így is marad” – fogalmazott.

És nincs szükségünk arra, hogy amerikai kongresszusi delegációk oktassanak ki minket arról, hogy épp mi történjen Magyarországon vagy mi ne”

– tette hozzá. Majd úgy vélekedett, hogy a döntés helyességét bizonyítja az is, hogy a kongresszusi küldöttség tagjai milyen témákat hoztak fel az előző napi sajtótájékoztatójukon, mert ezek között kevés kétoldalú kérdés volt, jól láthatóan magyar belpolitikai és európai uniós ügyekről szerettek volna tárgyalni, de – mint azt hangsúlyozta – egyik sem tartozik rájuk.

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter az Európai Bizottság elnökének újrázási szándékával kapcsolatban arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen mandátuma alatt a közösség versenyképessége és biztonsági helyzete is drámai mértékben romlott. „Ha hiszünk abban, hogy a politikában teljesítmény alapján ítélik meg az embert, akkor azt hiszem, Von der Leyen elnök asszony bizonyítványába egy nem túl fényes jegy kerülhet majd bele, amikor lejár ez a terminusa” – közölte.

A miniszter végezetül üdvözölte, hogy Ulf Kristersson svéd kormányfő ellátogat Budapestre, ami szavai szerint segíthet a NATO-csatlakozás ratifikációjában, de ennek végleges dátuma egyelőre ismeretlen. „A magyar parlamenti képviselők számára ez olyan jel lenne, ami segíthetne a döntéshozatalban, pláne úgy, hogy Svédország miniszterelnöke elment Törökországba a ratifikációs folyamat során, s ezért nem pontosan látom a logikát amögött, hogy oda elment, Magyarországra meg ne jönne el” – mondta. Illetve a magyar-svéd gazdasági és védelmi együttműködést méltatta, kiemelve, hogy a svéd vállalatok jól érzik magukat hazánkban, a magyar honvédség pedig Gripen vadászrepülőgépeket használ.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Képernyőfelvétel 

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. február 21. 21:13
Magyaroszag ismet diktatura lett. Ezert indokolt minden nyugati, demokratikus"kioktatas".
Lajoss
2024. február 20. 12:31
Robokutynak csak a Lavór et.a cimborája… Mocskos hazaárulók vagytok. 🤮
kelemikes-2
2024. február 20. 10:48
nekem inkább nyugat, mint kelet! diktálni pedig fognak, vagy nyugatról, vagy keletről!!! homok vagyunk a szélben.., ha homok a gépezetben akkor azt kidobják
csapláros
2024. február 20. 09:18
kelemikes-2robertdenyiro 2024. február 20. 07:46 ..."igy lesz a nyugatbarát oroszbarát, újra, ismét, megint vesztes"... Akkor voltunk vesztesek bazdmeg, amikor a franszia és az amcsi multi diktálta a gáz- és villanyárakat bazdmeg, amikbe belegebedt a nép, na, és amikor az IMF diktálta, hogy hány TÍZEZER alkalmazottat kell az utcára tenni fűnyíró elv szerűen, függetlenül azok sorsától, szaktudásától, amikor civil önkénteseknek kellett menteni csődbe vitt és felszámolt hazai vállalatok TERVTÁRAIT, tudományos DOKUMENTÁCIÓIT, mert mentek volna a zúzdába, vagy a hulladékégetőbe! Rosszabb volt a helyzet, mint mikor a török vagy a tatár levéltárakat égetett fel, olyan okleveleket, birtokleveleket elpusztítva, amilyeneket az angolok még mindig, EZER ÉVE őriznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!