Szexuális erőszak, emberrablás, zaklatás – erre figyelmezteti a szíriai menekülteket az ENSZ

2024. február 13. 16:39

Szexre kényszerítik a Szíriába hazatérő női bevándorlók sokaságát.

2024. február 13. 16:39
Bombardment of Saraqeb Camp in the West of Idlib

A háború elől menekülő szírek hazájukba visszatérve gyakran kínzás és emberrablás, a nők szexuális abúzus áldozatává válnak – figyelmeztet az ENSZ a Reuters beszámolója szerint. Azt írják: a Szíriával szomszédos országokban ötmillió menekült tartózkodik, és egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk, hogy hazatérjenek – ha épp nem erővel toloncolják ki őket. 

A jelentés riasztó képet fest a visszatérők, különösen a nők szenvedéseiről, miközben egyre több szíriait toloncolnak ki más országokból

– mondta Elizabeth Throssell, az ENSZ emberi jogi szóvivője Genfben, majd hozzátette: megalapozottan feltételezhető, hogy a szíriai általános körülmények nem teszik lehetővé a szíriai menekültek biztonságos, méltóságteljes és fenntartható visszatérését hazájukba.

Az ENSZ harmincöt oldalas jelentése szerint a dokumentált szíriai jogsértéseket a kormányhoz, a lázadó hatóságokhoz és fegyveres csoportokhoz kötődő személyek követték el. A szíriai kormány egyelőre nem reagált az elhangzottakra.

Nyitókép: Moawia Atrash / Middle East Images / AFP

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radnoti-3
2024. február 14. 06:58
Sajnos magyarország sem jobb! És éppen a segélyszervezetekbe épültek be ezek az emberek
Mátyás01
2024. február 13. 16:55
Egy ország a sok közül amit az USA tönkretett. Arab tavasz fedőnéven.
letsgobrandon-2
2024. február 13. 16:44
Az angliában évekig múködő fehér lányokat erőszakoló pakisztáni állatokra mikor figyelmeztetett az ENSZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!