Szakértőt kérdeztünk Tucker Carlson Putyin-interjújáról, mutatjuk az értékelést

2024. február 09. 14:49

Oroszország felülírná a nyugati alapelveket, ugyanakkor Putyin lényegében az egyértelmű tényeket ismerteti – értékelt lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC kutatója.

2024. február 09. 14:49
Vlagyimir Putyin

„Bár létrejötte mindenképpen jelentős szenzáció volt, maga az interjú jelentős újdonságokkal nem igazán szolgált” – mondja az interjúról Somkuti Bálint. A Tucker Carlson által készített interjú első részében a hosszas, közel félórás fejtegetése az orosz álláspontnak, amelyet Putyin elnök az újságíró többszöri próbálkozásra sem szakított félbe, egyértelműen az orosz álláspont alátámasztására szolgált – jelenti ki a szakértő.

„Putyin lényegében az egyértelmű tényeket ismerteti”

„Az előkészített levéltári anyagok ellenére lényegi új információt nem tartalmazott, 

ezek az érvek, az ukrán államiság teljes negligálása többször, több alkalommal, ha nem is ilyen hosszúságban már elhangzottak.”

Somkuti Bálint szerint az amerikai belpolitikáról szóló része a beszélgetésnek sem érte meglepetésként a hallgatót. Putyin elnök többször hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában beleszólni az amerikai belpolitikába. De azt is egyértelművé tette, hogy a Biden elnök vezette kormányzattal igen komoly problémái vannak, és azt is hogy nem lenne ellenére az, ha az Egyesült Államok elnökét 2025-től Donald Trumpnak hívnák – mondja a szakértő. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban gyakorlatilag ugyanazokat mondta el, amiket a realista álláspont képviselői is hangoztattak: az az lényegében az áll a támadás mögött, akinek az érdekében állt és képessége is volt rá. Konkrétan meg is nevezte az elkövetőt a CIA személyében, bár érdekes módon a konkrétabb bizonyítékok átadása elől kitért” – emlékeztet Somkuti Bálint.

Az MCC kutatója szerint a kínai kapcsolatokat érintő nyilatkozatai területén sem hangzik el semmilyen új információ. „Putyin lényegében az egyértelmű tényeket ismerteti, beszél az ezer hosszú határtól kezdve a szomszédságon át egészen az egymásra utaltságig, de ezen érveket már többször hallhattunk úgy Hszi elnöktől, mint tőle.” Somkuti hangsúlyozza: 

„Geopolitikai szempontból figyelemre méltó azonban, amit Kína nem agresszív külpolitikájáról mondott;

és bárki, aki ismeri a kínai történelmet, pontosan tudja, hogy hódító kínai háborúkról nem nagyon beszélhetünk az elmúlt néhány ezer évben. Szavai szerint a hagyományos kínai külpolitikát a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre való törekvés jellemzi.”

„Carlson bevallottan erre vállalkozott, hogy ezt az álláspontot ismertesse »a hallgattassék meg a másik fél« elve alapján”

A szakértő szerint kiemelendő még Putyin azon kijelentése, amely szintén többször, több alkalommal elhangzott már orosz vezetők részéről, hogy semmilyen követelésük nincs se Lengyelországgal, se a balti államokkal kapcsolatban. „Figyelemmel követve a közelmúlt eseményeit, a balti államok orosz ajkú lakosságának jogaival kapcsolatos kifogások mellett valóban nem találni ilyen irányú követeléseket. Tény az viszont, hogy a történelmi múlt alapján az érintett államok joggal kételkednek az orosz jóindulatban.”

Somkuti Bálint leszögezi: „Egész egyszerűen az orosz álláspontot mutatta be Putyin; de Carlson bevallottan erre vállalkozott, hogy ezt az álláspontot ismertesse »a hallgattassék meg a másik fél« elve alapján”. Kiemeli: 

az igazi újdonságát ennek az interjúnak, különösen Magyarország számára a Kárpátaljával kapcsolatos tett nyilatkozatai jelentik Putyinnak.

Ahogy felidézte, hogy a nyolcvanas években amikor Kárpátalján járt, oroszul és magyarul beszélő embereket hallott, akik közül a kalapot viselők magyarok voltak, akik büszkék voltak a magyarságukra. 

Másik figyelemre méltó megjegyzése Erdéllyel kapcsolatban volt. „A Putyin által adott válaszból kiérezhető, amiről egyébként magam is már többször beszéltem, hogy egyértelműen létezik egy orosz szándék. Egy olyan cél, amely a határok megváltoztathatatlansáságáról szóló jelenleg fennálló nyugati alapelvet felülírják, és ezzel egy olyan helyzetbe hozzák Oroszországot, amelyben ő határozza meg és ő dönt bizonyos folyamatokról Európában.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP
 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 13. 00:18
MCC... 😂😂😂😂😂😂😂😂
Malvin
2024. február 12. 18:28
Furcsa, hogy Putyinnak van víziója a világbékéről. Azt mondta, hogy nem egymás ellen, hanem együtt kell kialakítani a világ békerendszerét. Azért ez mégiscsak tűrhetetlen! Mit képzel? Hogy a világ kifosztószivattyúit működtető nyugati elit majd egyenrangú félként kezeli ezt a keleti barbár felfogást? Még, hogy mások igenyei számítsanak egy olyan világrendben, ahol csak egy érdek van? Pont ez ellen harcolnak.
concrete
2024. február 10. 20:37 Szerkesztve
Ebből az interjúból egy körömfeketényi újdonság sem jött le. Vagyis abszolút nem kérdés, hogy jó vagy rossz - simán fölösleges és haszontalan.
balbako_
2024. február 10. 06:23
Micsoda hiszti azon, hogy Audiatur et altera pars, ami a civilizált joggyakorlat alapelve és a demokratikus híradás alapköve, megvalósult egy a szakmáját komolyan vevő riporter által.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!