Németország hamarosan legalizálhatja a személyes használatú marihuánát

2024. február 23. 15:15

Az országban 7 millió ember rendszeresen használ kannabiszt.

2024. február 23. 15:15

A német parlament várhatóan pénteken részben feloldja a kannabisz tilalmát, ezzel Németország lesz a harmadik olyan ország Európában, amely személyes használatra legalizálja a kábítószert – írja az Euronews.

Az új jogszabály értelmében a kannabisz lekerülne a tiltott anyagok hivatalos listájáról.

Felnőttek egy alkalommal 50 grammot birtokolhatnának otthon, és 25 grammot nyilvánosan.

A törvény elvileg javítaná az egyre több fiatal által fogyasztott kannabisz minőségét is, a csomagoláson ugyanis fel kell majd tüntetni a tömeget, a szüret dátumát, a lejárati dátumot és a hatóanyag-tartalmat.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az új jogszabály lehetővé tenné a piac visszaszerzését a kábítószer-kereskedőktől, akik ellátják a becslések szerint 7 millió, rendszeresen kannabiszt használó embert. Lauterbach azt is kiemelte, hogy a törvény legfőbb célja a gyermek- és ifjúságvédelem, mivel „az elmúlt évtizedben a gyermekek és fiatalok fogyasztása folyamatosan nőtt”. Meglátása szerint a törvény hatására a feketepiac zsugorodni fog, és segíteni fogja a kábítószer terjesztésének ellenőrzését.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: MOUNEB TAIM / MIDDLE EAST IMAGES / MIDDLE EAST IMAGES VIA AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolltzoli
2024. február 24. 12:59
hátha még jobban elfogadják az lmbtq szarságot
Töki
2024. február 24. 01:35
Bele is dögölhetnek!!!
Spiritmonger
2024. február 24. 00:26
A magyarországi legalizáció olyan plusz bevételt termelne, amit máshonnan nem kellene elvenni. Ha van itthon 1% fűhasználó, aki napi 1 grammot elszív, a matek az alábbiak szerint menne: 1 gramm fű ára bruttó 3810 ft a drogshopban. Ebből nettó 800 ft a termesztőé, nettó 200ft a kereskedelmi árrés, nettó 2000 ft illeték, 810ft ÁFA. A költségvetés 1 gramm marijuana eladásakor azonnal 2810 ft elsődleges bevételhez jutna. Napi 100.000 grammal számolva ez 281 millió forint naponta, az éves szinten 102.565.000.000 ft. Május elejétől szeptember végéig a turizmus miatt lehet duplán számolni a fogyasztást, így a kalkulált bevétel még 42.150.000.000 ft, összesen a modell szerint majdnem 145 milliárd ft évente. Ez a népesség 1%-ával számolva. A német példa majd 10%-a a lakosságnak, szóval az összeg nőhet. És ez csak az elsődleges bevétel, a dekriminalizáció ámtal megspórolt kiadások és a járulékos bevételek nélkül.
Spiritmonger
2024. február 24. 00:16
Még mindig az van, hogy nem kötelező drogozni. Az a hivataloson 7 milliónak mért fogyasztó majdnem a 10%-a a német lakosságnak. Ha az általuk drogra költött pénz egy része befolyik az államkasszába, akkor elsődlegesen óriási bevételhez jut a német kormány. Másodlagosan is óriási pénzek futnak be hozzájuk, mert a drogturizmus is óriási bevételt generál a szállásadóknál, a vendéglátószektorban. Harmadlagosan ott jön a pénz, hogy a dekriminalizáció végett nem kell erőforrásokat pazarolni egy teljesen felesleges és megnyerhetetlen harcra. És a legalizáció után is az van, hogy továbbra sem kötelező drogozni. Magyarországon is legalizálni kell a könnyű drogokat, ebven az esetben, ha megtörténne, a bevételek itt csapódnának le, és aki nem akar majd drogozni, annak nem is kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!