Nem csitul a Katargate: újabb szocialista EP-képviselő került a rendőrség látószögébe

2024. február 09. 20:27

A belga rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki Maria Arenát. A gyanú szerint érintett lehet az uniós politikusok megvesztegetéséről szóló korrupciós ügyben.

2024. február 09. 20:27
null
Maráczi Tamás

A belga szövetségi ügyészség szerint a belga rendőrség korrupciós ügyben gyanúsítottként hallgatta ki az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D) európai parlamenti képviselőcsoportjának és a belga Szocialista Pártnak a tagját. 

Maria Arena a Katargate nevű korrupciós ügyben fél év nyomozás után került a rendőrség látószögébe, tavaly nyáron tartottak házkutatást brüsszeli ingatlanjaiban, 

egyik fia apartmanjában tetemes mennyiségű készpénz találtak, 

de akkor még ezt a bűnjelet nem hozták közvetlen kapcsolatba az uniós tisztségviselők megvesztegetését felgöngyölítő bűnüggyel. 

Ennek ellenére Arena neve többször felmerült a híradásokban, mint egy olyan személyé, akik kapcsolatban állhatott a kenőpénzzel megvásárolt uniós politikusokkal. A belga baloldali politikus azonban már a kezdetektől tagadta érintettségét és bűnösségét – írja a Politico cikke.

Az uniós lap munkatársa a belga sajtó által megszellőztetett hír megjelenése után, miszerint Arena is gyanúsítottá vált, belenézhetett a rendőrségi aktákba, ahol többek között ott állt Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő vallomása is - a politikus vádalku keretében elismerte, hogy kenőpénzeket fogadott el Katartól, Marokkótól és Mauritániától, hogy adott esetben érdekükben lobbizzon az Európai Parlamentben. Ebben a szövegben az olvasható, hogy Panzeri 2022 augusztusában a brüsszeli Salvarino pizzériában 

azt mondta Arenának, hogy érdemes benne lennie az üzletben, mert akkor több pénzt tudnak felhalmozni.

Az EU egyik tisztségviselőjét megkérdezte az uniós lap, de mint megtudta, a belga rendőrség nem kérte a gyanúsított mentelmi jogának felfüggesztését az EP-től, ami azt jelenti, hogy letartóztatása még nem várható.

Emlékezetes: eddig három további EP-képviselő ellen emeltek vádat: Eva Kaili, Andrea Cozzolino és Marc Tarabella büntetőpere folyamatban van. A pénteki fejleményről sem Maria Arena, sem pártcsaládja nem reagált a sajtó megkeresésére.

--

Nyitókép: Maria Arena sajtótájékoztatón beszél a libériai Monroviában 2017. december 28-án   (forrás: SEYLLOU / AFP)

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. február 17. 08:37
KIVÉGEZNI A PATKÁNY KURVÁT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fideszaking
2024. február 10. 04:04
De legalább nem védik a pedofilokat, mint magyarországon... 😉🇭🇺🫶❤️ Pedofil magyarok! 🫶🫶🫶🫶❤️❤️🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺
figyelő4322
2024. február 09. 22:53
Oszodibeszed 2024. február 09. 20:46 "Miért nem képesek beérni azzal a havi sokezer eurós keresetükkel a nagy semmiért, ill. szarkeverésért, amit munkavégzés címszóval végeznek?" Ezt úgy hívja a régi, bõlcs közmondás: Evés közben jön meg az étvágy... Pl. ez a nő... Az eszetlenül nagy fizetés mellett gondolom a Dollár Papánktól is kaphat apanázst, de az még korántsem elég, mondjuk egy kisebb privát sziget megvételére... 😯 Arra az időre, amikor a 'kemény robotolás' után az EU-ból majd visszavonul. Pedig kellene neki, hiszen a képére nézve... Nem gondolom, hogy túl sok pénzes férfi hajszolná...! (Irónia!) 😱🤣
Kristály
2024. február 09. 22:05
Az egész EP egy bün szövetség az egész libsi szoci zöld bandát fel kelleni tekerni a fő megbizójúkkal együtt Életfogytig szigoritottba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!