Megtalálta az orosz ellenzék a gyanús körülmények között meghalt Navalnij utódját

2024. február 25. 15:18

Alekszej Navalnij halála óta kérdés, ki léphet a helyébe, az orosz ellenzéki aktivista elvesztésével mi lesz azokkal, akik nyíltan vállalják Putyin-ellenességüket.

2024. február 25. 15:18
null

Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivista töltheti be azt az űrt, amelyet Navalnij halála okozott. A szintén politikai okokból raboskodó aktivista adhatja vissza a reményt az orosz ellenzéknek és azokban, akik szembe fordultak Vlagyimir Putyin elnök politikájával és hisznek a politikai fordulatban Oroszországban – írja a BBC.

Ezt is ajánljuk a témában

Moszkva hosszú ideje dolgozik azon, hogy elhallgattassa azokat az ellenzéki politikusokat és aktivistákat, akik a közelgő választásokon egy kicsit is ronthatják Putyin elnök esélyeit. Alekszej Navalnij volt közülük a legismertebb, ám február 16-án meghalt a börtönben, ahova azért került, mert hosszú idő után visszatért Oroszországba, és szinte azonnal le is tartóztatták.

Kicsoda Vlagyimir Kara-Murza?

Az aktivistát 2022-ben tartóztatták le, azóta börtönben van, a napokban onnan üzent az ellenzéknek, és arra buzdította őket, hogy ne adják fel, sőt, dolgozzanak még keményebben a politikai változás érdekében. A BBC cikkében rámutatott, Kara-Murza csak néhány évvel fiatalabb Navalnijnál, de a legtöbb dologban különböznek. Kara-Murza visszafogottabb, kevésszer mutatkozott a közösségi médiában. Elsősorban a háttérben végzett munkájával segítette az orosz ellenzék céljait. Éppen ezért az oroszok közül is kevesen ismerik.

Az aktivistát tavaly 25 év börtönbüntetésre ítélték hazaárulásért, most is a börtönből üzent.

Míg Navalnij videós leleplezéseket készített a hatalom legmagasabb szintjén tapasztalható korrupcióról, Kara-Murza a nyugati kormányoknál lobbizott, hogy szankciókat vezessenek be a tisztviselők külföldön elrejtett vagyonára és készpénzére.

Vlagyimir Kara-Murza kétszer is majdnem meghalt, mert – mint a vizsgálatokból kiderült – kétszer is megmérgezték, vélhetően Putyin megbízásából, amiért nyíltan bírálta Putyint, és Oroszország Ukrajna elleni invázióját. 

Nyitókép: Alexander NEMENOV / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. február 25. 21:58
Harp büntetötáborában éppen felszabadult egy hely. Be lehet nevezni a következö 17 évre...
Antifleto
2024. február 25. 20:55
Nem lehetne lajajakab11-et és sexykitty-43-at összezárni egy privát topic-ba?
eljolesz
2024. február 25. 20:19
"Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivista töltheti be azt az űrt, amelyet Navalnij halála okozott. A szintén politikai okokból raboskodó" Ő is sikkasztott?
Bitrex®
2024. február 25. 19:40
Hát, használtautót nem biztos, hogy vennék tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!