Navalnijjal meghalt az orosz ellenzék is?

2024. február 21. 11:59

Legismertebb vezetőjüket veszítették el Putyin ellenfelei Oroszországban.

2024. február 21. 11:59
NAVALNIJ, Alekszej

Az orosz ellenzék helyzetéről és lehetőségeiről írt cikket a Politico. A lap szerzője, Jamie Dettmer szerint Alekszej Navalnij aktivista börtönbéli halálával az orosz ellenzék is meghalt gyakorlatilag.

Dettmer úgy látja, Navalnij feláldozta önmagát. 

Úgy tért vissza Oroszországba, hogy tudta, végzetes lehet a döntése.

„De ezt teszik a valódi vezérek. Példaképként járnak elöl, készek arra is, hogy feladják magukat – ha ez kell ahhoz, hogy akcióba lendüljenek az emberek” – írja a Politico szerzője.

Navalnij követői azt remélhették, hogy valamikor visszatér majd „Putyin gulágjairól”, és eléri Oroszország szakítását a saját sötét múltjától. De a börtönben meghalt, és így a szerző szerint az a kérdés: reagálnak-e az oroszok erre, 

folytatják-e a küzdelmet, amit Navalnij elkezdett?

És a nyugati hatalmak lépnek-e valamit?

A Politico szerzője szerint az előjelek nem túl jók ebből a szempontból: csak szétszórt tüntetések voltak Oroszország különböző pontjain, de ezek is összesen négyszáz ember rendőrségi előállításában végződtek.

A cikkszerző úgy látja, az orosz ellenzéki vezetők az általános félelemmel magyarázzák majd ezt, mivel a Kreml lecsap a másként gondolkodókra és cselekvőkre, már bezáratta a független sajtót és cenzúrázza a meglévő nyilvános felületeket. Emellett pedig az elmúlt években 700 ezer orosz emigrált hazájából a háború és a putyini rendszer elől menekülve, ami csökkenti az ellenzék hazai támogatottságát is.

A Politico szerzője szerint a szomorú tény az, hogy 

nincsen komoly, szervezett, tömeges ellenzéki mozgalom Putyinnal szemben Oroszországban.

És tény az is, hogy a legtöbb orosz támogatja Putyin rendszerét, mindazokat az orosz birodalmi nézeteket, amiket a cárok és a szovjetek is terjesztettek, és amiket Putyinék az elmúlt két évtizedben újraélesztettek.

A cikk emlékeztet: egy 2021-es orosz közvélemény-kutatás szerint az oroszok 19 százaléka támogatta Navalnij korrupcióellenes küzdelmét, míg az oroszok 56 százaléka negatívan nyilatkozott róla. 

A cikkszerző szerint az oroszok nagy része Putyinnak akar hinni „félelemből, lustaságból vagy meggyőződésből”.

A nyugati hatalmak most dörgedelmes nyilatkozatokat tesznek, miszerint Putyin felelős Navalnij haláláért – de kérdés, ezen túlmenően mit tesznek a gyakorlatban? A lap emlékeztet, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Európában viták vannak Ukrajna további támogatásáról is, és Navalnij halála eddig nem változtatott a kialakult konfliktuspontokon.

A Politico szerzője attól tart, hogy nem Navalnij lesz az utolsó halott orosz ellenzéki: emlékeztet Vlagyimir Kara-Marza újságíró, történész és ellenzéki aktivista helyzetére, aki orosz börtönben ül, egyre romló egészséggel.

Nyitóképen: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 22. 19:37
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
strz-123
2024. február 22. 10:30
"..emlékeztet Vlagyimir Kara-Marza újságíró, történész és ellenzéki aktivista helyzetére, aki orosz börtönben ül, egyre romló egészséggel." Julian Assagne, Edward Snowden? Nem kellene egy nyugati újságírónak a globalista rendszer lojális kiszolgálója helyett a rendszer kritikusának lennie? Kollégái ülnek börtönben mert elmondták az igazat.. Megismétlem: aki a nyugaton elmondja az igazat arról, hogyan működik a rendszer, az börtönbe kerül - miközben a teljes mainstream média tízezernyi újságírója azzal van elfoglalva hogy kussoljon az ügyben, és Oroszországot és Kínát ekézze, valamint rajongjon az aktuális iránt.
Menhetten
2024. február 21. 17:46
"Megpróbáltuk megmenteni szívmasszázzsal, de szerencsére belehalt..." R.I.P. https://scontent.fqpj1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/428484606_10227926383777582_6944887889601707821_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=783fdb&_nc_ohc=ZQySeTjy0a4AX_dqlVG&_nc_ht=scontent.fqpj1-1.fna&cb_e2o_trans=q&oh=00_AfC6x22_bciTdyTROO7crXB7bmtyzgPu_26-OC89T_kSow&oe=65DA6E82
Gasztronauta
2024. február 21. 17:04
Kár érte , nagyon jó ügynök volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!