Már az óvatos kanadai konzervatívok is szembeszállnak a genderlobbival

2024. február 08. 22:36

A kanadai ellenzék vezetője, a Konzervatív Párt elnöke coming-outolt: ellenzi a gyermekek nemváltó műtétjeit és a hormonblokkoló készítmények gyermekeken való alkalmazását.

2024. február 08. 22:36
Conservative Party of Canada announce new leader at convention
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Pierre Poilievre szerdán a sajtó kereszttüzébe került, és az elmúlt hetek parázs közéleti vitáival kapcsolatosan a tinédzsereket érintő gender-ügyek állami szabályozásról is kérdezték. A konzervatív vezető újságírói kérdésre elmondta: a transzgender fiatalok biológiai nemének módosítására alkalmas orvosi, egészségügyi beavatkozások, készítmények alkalmazását ellenzi.

A pubertást késleltető hormongátló gyógyszerekkel kapcsolatban jelezte: minden módon 

meg kell védeni a 18 évesnél fiatalabb gyerekeket attól, hogy éretlen fejjel olyan beavatkozást kérjenek a testükben, amelyet később, felnőtt fejjel megbánnak.

A kanadai politikus 2022 óta a Konzervatív Párt vezetője, a kormányváltás esélyének fenntartása érdekében pedig eleddig kerülte a megosztó témákban, így a gender ügyekben való markáns véleménynyilvánítást, inkább azokra a kérdésekre fókuszált, amelyek tanácsadóinak mérése szerint szavazatokat hozhatnak: bírálta a kormánypártot a megélhetés költségeinek növekedése vagy a romló közbiztonság miatt – írja a kanadai Global News.

Ugyanakkor az elmúlt idők forró ügye az lett, hogy az iskolák miként birkózzanak meg a diákok körében terjedő nemi identifikációs igényekkel, a kiskorúak körében egyre nagyobb számban megjelenő követeléssel, hogy megváltoztathassák saját nemiségüket. 

Poilievre saját szavazóinak nyomására színvallásra kényszerült, 

egy tavalyi konferencián pedig a Konzervatív Párt delegáltjainak többsége egy olyan határozatot fogadott el, amely felhatalmazza a kormányváltás után létrejövő, leendő konzervatív kabinetet, hogy megtiltsa az orvosi készítmények és műtéti beavatkozások alkalmazásának lehetőségét a kiskorúak számára.

Az ügy akut voltát jelzi, hogy a múlt héten Alberta tartomány kormányfője bejelentette, hogy a jövőben Alberta területén 

tilosak lesznek a hormonkezelések, a pubertás-késleltető beavatkozások, a nemváltó műtétek a 15 évnél fiatalabb gyermekek számára, 

a mell- és testátalakító műtéti beavatkozások pedig a 17 évesnél fiatalabbak számára.

Danielle Smith bejelentésére után Justin Trudeau liberális miniszterelnök azzal vádolta az albertai vezetőt, hogy LMBTQ-ellenes kampányt indított. Erre válaszul szerdán Pierre Poilievre élesen bírálta a kormányfőt, amiért támadást indított a családok, illetve a „gyermekeiket védő szülők ellen”.

Trudeau kabinetminisztere, a nyíltan homoszexuális Randy Boissonnault reagálásában figyelmeztette a konzervatív vezetőket, hogy a hormonkezelő tabletták szedése egyedül a fiatalok és orvosaik ügye, ahhoz a politikusoknak nincs közük.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép: Pierre Poilievre pártja konferenciáján szónokol az ottawai Shaw Centre-ben 2022. szeptember 10-én  (forrás: Dave Chan / AFP)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 09. 00:07
40 M ember 10 M km2 Kell a hely a fekusz brekúszoknak...
survivor
2024. február 09. 00:05
Csnálják csak. Túl sok a feher kanadai...
survivor
2024. február 09. 00:04
Kiskorú hogy hozhat visszafordíthatatlan döntést ? Es ha kiherélték, utána hogy szexel ? Vagy kimiskárolták ? Egykutya...
Oldalkosár
2024. február 08. 23:44 Szerkesztve
Ááááálprobléma...igaz, Bastyaelvtars?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!