Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Már az amerikai különleges ügyész szerint is „rossz memóriája” van Bidennek

2024. február 09. 07:19

Egy friss jelentés ugyanis a 81 éves elnök emlékezetét „homályosnak”, „rossznak” és „jelentős korlátokkal rendelkezőnek” minősítette.

2024. február 09. 07:19
President Joe Biden Departs The White House On His Way To Miami Florida

Nem tart indokoltnak vádemelést Joe Biden ellen a nála talált minősített iratok ügyében a különleges ügyész azon megállapítása ellenére, hogy az amerikai elnök szándékoltan tartotta magánál a dokumentumokat – derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagból.

Robert Hur megállapítása szerint Joe Biden „szándékosan tartott vissza” többi között alelnöki idejéből származó katonai és nemzetbiztonsági információkat tartalmazó iratokat, ugyanakkor úgy érvel, hogy nehéz lenne a vádemelés az elnök ellen, aki az esküdtszék előtt

egy szimpatikus, jószándékú, rossz memóriával rendelkező idős emberként tűnne fel”.

Egy friss jelentés ugyanis a 81 éves elnök emlékezetét „homályosnak”, „rossznak” és „jelentős korlátokkal rendelkezőnek” minősítette. Az is kiderült, hogy Biden nem tudott visszaemlékezni saját életének meghatározó mérföldköveire, például arra, hogy mikor halt meg a fia, Beau Biden, vagy hogy mikor volt Biden maga alelnök.

Az egy éven át tartó vizsgálat 345 oldalas jelentéséből kiderül, hogy Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának dolgozószobájában, pincéjében és garázsában találtak a Szövetségi Nyomozó Iroda nyomozói minősített iratokat, valamint érzékeny információkat tartalmazó feljegyzéseket, többi között Afganisztánnal kapcsolatban.

Joe Biden iratügye 2022 novemberében kezdődött, amikor ügyvédei közölték, hogy a hivatalban lévő elnök egy évekkel korábban használt washingtoni irodájából minősített iratok kerültek elő. Ezt követően januárban az derült ki, hogy az elnök otthonában számos nem oda tartozó iratot tárol többi között alelnöki idejéből, de szenátori időszakából is.

Joe Biden csütörtökön egy nyilvános megszólalásában kimerítő vizsgálatnak nevezte az eljárást,

amelynek a végén az ügyész úgy döntött, hogy nem lát szükségesnek vádemelést. Az elnök közleményt is kiadott, amelyben örömét hangoztatta az ügy lezárása miatt.

A képviselőház jogi bizottságának republikánus tagjai kettős mérceként értékelték a történteket,

arra hivatkozva, hogy a minősített iratok törvénytelen visszatartása ügyében Donald Trump ellen indult nyomozás tavaly nyáron bűnvádi eljárás megindításába torkollott. Donald Trump közleményben reagált, amely szerint „bebizonyosodott a kettős igazságügyi rendszer, valamint az alkotmányellenes, szelektív bűnvádi eljárás”.

Donald Trump floridai otthonában 2022 augusztusában foglaltak le egy házkutatás során a szövetségi nyomozók minősített iratokat, aminek nyomán Jack Smith különleges ügyész 2023 nyarán vádemelési javaslattal élt.

(MTI / AP)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Photo by Andrew Thomas / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macskusz-4
2024. február 09. 09:08
Nebántcsátok! ( Ted Bundy)
macskusz-4
2024. február 09. 09:07
Majd ha megdugja Kamalát, és megeszi,akkor levàltják. Még elmegy, USA szinten.
macskusz-4
2024. február 09. 09:05
Ki normális, aki balos?
macskusz-4
2024. február 09. 09:04
Nem kell beijedni. PSZICHOPATA , tehát pont a megfelelő poszton van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!