Duda „szégyenletesnek” nevezte Tusk berlini álláspontját

2024. február 28. 15:46

„Nincs olyan lengyel család, amely a második világháborúban ne szenvedett volna veszteséget” – jelentette ki a Andrzej Duda.

2024. február 28. 15:46

A Lengyelországnak járó második világháborús német jóvátétel ügye továbbra is nyitott kérdés – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök azon a szerdai varsói ünnepségen, amelyen állami kitüntetéseket adott át a lengyel háborús veszteségekről szóló, 2022-ben közzétett jelentés szerzőinek.

A csaknem negyven szakértő által készített jelentés 6,2 ezer milliárd zlotyra (563 ezer milliárd forint) becsüli a háborús károkat. 

Ezeket a veszteségeket ki kell egyenlíteni, ezt senki, aki becsületes és igazságos, nem vonja kétségbe” 

– jelentette ki Andrzej Duda. A jóvátétel ügyét „nem intézték el, és nem zárult le” – hangsúlyozta. A lengyel elnök „szégyenletesnek” nevezte, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő februári berlini látogatása során eltérő álláspontot képviselt.

Tusk Berlinben úgy ítélte meg: „formális, jogi, nemzetközi szempontok szerint a jóvátétel ügye sok évvel ezelőtt lezárult, az erkölcsi, pénzügyi, anyagi elégtételre viszont soha nem került sor”.

„Németország természetesen nem akar fizetni”

Az ügy nem zárult le – ismételte Duda, hozzátéve: az ügy pénzügyi értelemben is „legalább vitásnak számít”, annak ellenére, hogy Németország „természetesen nem akar fizetni”. Annak dacára, hogy a témát „szőnyeg alá próbálják söpörni, mert valakinek politikailag kényelmetlen”, egyszer újból napirendre kerül – vélekedett Duda. Hiszen

 nincs olyan lengyel család, amely a második világháborúban ne szenvedett volna veszteséget,

 amelynek valamelyik tagját nem ölték meg” – érvelt.

Vajon a veszteségekről azért kellene megfeledkezni, mert Németország ma „egy hatalmas, a legnagyobb európai gazdasággal rendelkező ország?” – tette fel a kérdést az államfő. Ez lenne „a mai Európa becsületessége és igazságossága?” – fűzte hozzá.

„Varsó arra törekszik, hogy a német bűntudat megtalálja a maga anyagi formáját”

Jóvátételi igényei kapcsán Lengyelország az előző, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány idején, 2022 őszén küldött diplomáciai jegyzéket Németországnak. A szejm akkoriban csaknem egyhangúlag megszavazott határozatában politikai, történelmi, jogi és pénzügyi felelősségvállalásra szólította fel Németországot.

Berlin azonban visszautasította a jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó lengyel kérést. Azzal is érveltek, hogy egy 1953-as megállapodás nyomán az egykori Lengyel Népköztársaság kommunista kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. A PiS szerint a szovjet nyomásra tett nyilatkozat nem kötelező érvényű nemzetközi jogforrás.

Ezt is ajánljuk a témában

Donald Tusk berlini látogatása után Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: 

Németország beismeri, hogy erkölcsi adóssága van Lengyelország felé,

 Varsó pedig arra törekszik, hogy ez a német bűntudat „megtalálja a maga anyagi formáját”.

(MTI)

Nyitókép: SIMON MAINA / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­­l­á­­­n­­­y­o­k­ ­v­­á­­­r­­­n­a­­k­­ ­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
rasdi1
2024. február 28. 20:37
És a Német Lovagrend pusztításaiért már nem kérnének kárpótlást?
Akitlosz
2024. február 28. 19:09
"nincs olyan lengyel család, amely a második világháborúban ne szenvedett volna veszteséget," Német család talán van? Magyar család talán van? Nem kaptak kárpótlást.
Akitlosz
2024. február 28. 18:58
Ukrajnától tessék visszakérni az 1939-ben elrabolt területeket! Németországtól nem jár már semmi. Pénzt legfeljebb területekért cserében követelhetne Lengyelország Németországtól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!