Kultúrharc: Taylor Swifttől „féltik” Trumpékat

2024. február 02. 17:33

Itt van Amerika: eljött az elnökválasztási kampánynak az a pontja, amikor teljesen komolyan azon lamentálnak, bukhatja-e a választást Trump azzal, hogy követői beszólnak az énekesnőnek.

2024. február 02. 17:33
Taylor Swift

Egy úgynevezett Taylor Swift-szakértőt interjúvolt meg a brüsszeli Politico lap; a téma pedig az volt: vajon az, hogy Donald Trump volt elnök körei nyilvánosan kritizálják az énekesnőt, mekkora politikai öngól lehet a közelgő elnökválasztás és az őrült kampány fényében. 

A szerző és a Kansasi Egyetem oktatója, Brian Donovan közösen arra jut, hogy nagy öngól, hiszen Taylor Swift, ha nem is kimondottan politizáló személy, mérsékelt liberálisként egyszer már odaállt Joe Biden mellé, rajongói rajongása pedig intenzívebb, mint akár politikai preferenciái.

A cikk felidézi, hogy Taylor Swift kapcsán a szélsőjobboldal igyekezett őt eltitkolt jobbosként, sőt, a fehér felsőbbrendűség híveként feltüntetni, ám

az énekesnő azóta többször bebizonyította, hogy inkább a demokratákhoz húz.

A republikánus kritikák pedig tovább mélyíthetik azt a nemi szakadékot, ami a két párt szavazói között húzódik: jelesül, hogy a férfiak többsége Trumpot, a nőké pedig Bident favorizálja.

Márpedig a Swift-rajongók a legintenzívebb rajongótábor az Egyesült Államokban – mondja a szakértő, aki szerint „feldühíteni őket politikai ostobaság. Ők az a politikai erő, akikkel nem hiszem, hogy bárkinek ki kellene kezdenie”.

Donovan felidézi, hogy bár balról érték kritikák az énekesnőt, mert „túl heteronormatív”, meg hát a dalaiban egy fiúval találkozik és micsoda patriarchátust támogató dolog ez. Ugyanakkor szerinte Swift nem egy klasszikus Barbie-szerű nőideál, és nem túlszexualizált, a férfiak vizuális igényeit kielégítő Madonna vagy Britney Spears, ráadásul nem férjezett, ellenben milliárdos, ami miatt természetesen a Donovan által elképzelt konzervatívok minden bizonnyal árulóként tekintenek rá, és nőgyűlölettől meg irigységtől hajtva gyűlölködnek ellene.

Azonban a szakértő szerint Swift rajongótábora – noha főként „millennial”, azaz az ezredforduló környékén szocializálódott, fehér nők alkotják – több generációt is átfed, ezért

hosszú távon az ellene folyó kampány elidegeníti a republikánusoktól azt a hatalmas tömeget, amely intenzíven rajong Swiftért.

Swift egyébként Donovan leírása alapján mainstream liberális, legalábbis a tengerentúl annak számít: abortuszpárti (vagyis „támogatja a reprodukcióhoz fűződő jogokat”), 2018-ban kiállt az LMBTQ-jogok mellett, és támogatását fejezte ki a demokrata párti Phil Bredesen exkormányzó mellett – ekkor Donald Trump azt mondta, immár „25 százalékkal kevésbé szereti a zenéjét”;

„és ez sok Swift-rajongóak megmutatta, hogy közülünk való, hogy ugyanazon az oldalon áll, mint mi”

– fogalmaz Donovan, aki szerint ugyanakkor a radikálisabb balos rajongók hiányolták a hasonló további kiállásokat.

Mindenesetre az oktató úgy véli, Taylor Swift ki fog állni Joe Biden mellett, ami ugyan az elnök népszerűségét közvetlenül nem fogja növelni, hiszen a rajongói javarészt így is, úgy is Bidenre tennék az ikszet – ezzel azért ellentmond az egész eddigi állításnak, miszerint a trumpista Swift-rajongók elvesztése érvágás a republikánusoknak, és egy kicsit vágyvezérelt irányba tolja az egész interjú témáját.

Ellenben a Joe Biden melletti szavazók mobilizálásában lehet, hogy fontos lesz az énekesnő kiállása – vágja ki végül magát az ellentmondásból a szakértő.

***

Nyitóképünkön Taylor Swift fellépése látható a kaliforniai Inglewood stadionjában. A kép forrása: Michael Tran / AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. február 04. 14:05
"Taylor Swift-szakértő", az ilyet melyik "elit egyetemen" képzik? MA-képzés, vagy PHD? :D Nem igazán értem, mi ez az óriási felhajtás a nő körül, bár mondjuk a zenéhez nem értek.... De hogy ehhez külön "szakértő" kelljen, hát.... minimum érdekes.
august
2024. február 03. 08:34
Megette a fene, ha egy popdíva dönti el a választást. ------------- Vicces ezt úgy kimondani, de az ősrégi bolsevik trükk, hogy nem az egyént az egyes embert kell "megvenni", hanem a kocsmárost, és bárkit aki sok emberrel áll kapcsolatban. Itt sem a popdíva az érdekes, hanem a követőinek a milliói, Akik mennek az idoljuk után.
röviden
2024. február 02. 23:19
Megette a fene, ha egy popdíva dönti el a választást. Mellesleg balról is sokan támadják: kiváltságos kapitalista, heteronormatív "fehér feminista", testszégyenítő, stb. És még mit fog kapni a zöldektől, amikor visszarepül magánjetjén fél napra Japánból, mert - fehér! - barátja a Superbowlon játszik!
SzaboGeza
2024. február 02. 21:58
Taylor Swift, egy demokrata pénzekből BUSÁSAN fizetett LOBBISTA!!!! Viszont!!! A családi kasszádba egy fillért nem fog adni!!!!:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!