Kulcsfontosságú területen puskázhat Magyarországról az Európai Parlament

2024. február 06. 11:15

Orbán Viktor egyik kedvenc törvényét készülnek átvenni.

2024. február 06. 11:15
ORBÁN Viktor; Dintner, Alfons
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Ég a munka a brüsszeli klímamentők keze alatt: a belga soros elnökség és az Európai Parlament ma tárgyalnak az EU klímacéljainak eléréséhez szükséges iparszabályozási változásokat tartalmazó Net Zero Industry Actről, amely kivételezne a zöld átállás szempontjából kulcsfontosságú iparágakkal.

Ezek mentesülhetnének bizonyos állami támogatásokat érintő korlátozások alól, illetve felgyorsulhatna tervezésük, engedélyezésük folyamata.

A cél az, hogy az EU-ban felhasznált zöld technológiák legalább 40 százalékát a térségben is termeljék meg – de az Európai Parlament még tovább menne: azt szeretné, ha 2030-ra az EU termelné meg a világ zöld technológiáinak negyedét.

Ennek érdekében az EP és a belga elnökség lehetővé tenné az európai kormányoknak, hogy az esetleges helyi tiltakozások ellenére is megépítsenek energiatermelési létesítményeket, így megújuló energiát termelő eszközöket, de akár atomreaktorokat is.

Emellett Kínához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan ezentúl az EU is előnyben részesítené közbeszerzésein az európai ipart.

Brüsszel ezügyben kitaposott úton jár – a magyar ellenzék évek óta kritizálja azt a kormány által gyakran használt szabályozást, melynek keretében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások, illetve a nemzetstratégiai jelentőségű összefonódások gyorsított eljárásban engedélyezhetők. Ezzel a jogi lehetőséggel élt a kormány többek között az Audi 2011-es győri bővítése és a debreceni BMW-gyár építése kapcsán is.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2024. február 06. 15:11
Példaértékű ahogy eddig nem épülhettek szélerőművek vmint az is, h az alattunk levő geotermikus energiát nem használják ki, pedig annak az 1 %-ával tk az egész országot lehetne fűteni (pl Szeged). Igaz akkor nem kellene annyi gázt vásárolni a ruszki tesókáktól és a végén haragjukban olyat tennének szeva bácsiék amiből kiderülne, h a Székháztolvaj kisz-titkárunk még aberrált is.
pollip
2024. február 06. 14:25
Szóljanak, szívesen segítünk más témában is Egy kérésem van: ne titkolják el, hogy magyar ötletet használtak fel:-))))
o1gtolvaj
2024. február 06. 12:46 Szerkesztve
Kohan baszdmeg, a pedofilsimogato Novak nacccsagarol csicseregj, te nyeszlett pedofil!
nemecsek-3
2024. február 06. 12:27
"....puskázhat Magyarországról...." - megint egy kreatív újmagyar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!