Kiteregette a lapjait a Hamász, majd Netanjahu keményen odamondott, miközben Blinken mindenkivel tárgyalt

2024. február 07. 22:52

Túszok, izraeli kivonulás, palesztin foglyok – nyilvános, mit akar a palesztin terrorszervezet Izraeltől.

2024. február 07. 22:52
Izraeli légitámadásban megrongált házak között palesztinok a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.

Szerdán találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Jichák Herzog izraeli elnökkel, illetve Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével Anthony Blinken amerikai külügyminiszter – írja a CNN.

Az Egyesült Államok és Izrael vizsgálja a Hamász válaszát a tűzszüneti és túszegyezményre vonatkozó javaslatra – mondta sajtótájékoztatóján Antony Blinken.

A CNN állítása szerint megszerezte a Hamász válaszának másolatát, melyben az szerepel, hogy a terrorszervezet három, egyenként 45 napig tartó időszakot javasolt a tűzszünettel kapcsolatban. A Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátásáért pedig cserébe humanitárius segítségnyújtást kér. A katari és egyiptomi közvetítőkhöz eljuttatott válasz magában foglalja az izraeli csapatok kivonását Gázából, a humanitárius erőfeszítéseket, valamint az emberek szabad mozgásának biztosítását az enklávéban. 

A tárgyalásokat jól ismerő izraeli tisztviselő a CNN-nek szerdán azt mondta:

nincs esélye, hogy Izrael elfogadja a Hamász ellenjavaslatát.

A Hamász ezzel együtt csütörtökön küldöttséget küld Kairóba, hogy bemutassa az általa felkínált ellenjavaslatot – mondta Oszama Hamdan, a csoport szóvivője szerdán Bejrútban tartott sajtótájékoztatóján. Hamdan a Hamász ellenjavaslatát „pozitív válasznak” nevezte, amely „garantálja az újjáépítést, az ostrom feloldását és a foglyok szabadon bocsátását”.

A CNN szerint Blinken azt mondta az izraeli vezetőknek, hogy a gázai civil áldozatok száma még mindig túl magas.  A Hamász javaslatáról azt mondta, hogy abban van pár elfogadhatatlan kitétel (nonstarter), de összességében teret nyit a megegyezés lehetősége előtt.

Netanhaju viszont elmondása szerint leszögezte Blinkennek, hogy a Hamászt fel kell számolni: 

„nem a Hamász egy részét, nem a Hamász felét, hanem az egész Hamászt” 

– mondta Netanjahu. Hozzátette: „a történelem bebizonyította, hogy ezt csak egyetlen erő képes elérni: Izrael, az Izraeli Védelmi Erők és a mi biztonsági erőink. Izrael fellép Gázában, amikor csak szükséges, hogy a terror ne térjen vissza.”

A palesztin elnök a Blinkennel való találkozó kapcsán kiemelte a segélyszállítmányok, az orvosi és élelmiszer-ellátás, valamint az olyan alapvető szolgáltatások, mint a víz, az áram és az üzemanyag gyors szállításának fontosságát, hogy megkönnyítsék a kórházi működést és a menedékhelyeket Gáza-szerte – jelentette a WAFA, a hivatalos palesztin hírügynökség.

Abbász sürgette a palesztin államiság Amerika általi elismerését a teljes körű ENSZ-tagságot, kiemelve a kétállami megoldá fontosságát, ami szerinte elengedhetetlen a béke szempontjából.

„Őexcellenciája megismételte, hogy a Gázai övezet a palesztin állam szerves része, és nem lehet elfogadni vagy foglalkozni a megszálló hatóságok terveivel, hogy szétválasszák, vagy levágják földje egy centijét is, és elesik. A terület Palesztina Állam felelőssége és igazgatása alatt áll” – közölte a WAFA.

Izrael többször is azt hangoztatta, hogy háború nem a palesztin nép, hanem a Hamász ellen folyik. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször is elvetette a palesztin állam gondolatát vagy a Palesztin Hatóság szerepét a háború utáni kormányzásban.

Szerdán, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén Blinken hangsúlyozta, hogy „sürgősen le kell vezetni a feszültséget Ciszjordániában, és meg kell akadályozni a konfliktus kiterjedését”. Joe Biden amerikai elnök kormánya a múlt héten szankciókat rendelt el négy izraeli telepes ellen, mert erőszakot követtek el Ciszjordániában.

Antony Blinken utolsó szerdai találkozója Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel zajlott. Gallant jelen volt egy korábbi megbeszélésen Netanjahuval és az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökével, Herzei Halevivel, aki tájékoztatta Blinkent az izraeli hadsereg azon terveiről, melyek az elkövetkező hetekben kiterjesztik a szárazföldi hadműveleteket Rafahba – mondta egy izraeli tisztviselő.

A harcok eközben folytatódnak

Izrael dél-gázai hadműveletéért felelős legfelsőbb parancsnoka azt mondta, hogy még nincs terv arra vonatkozóan, hogy miként lehetne minimalizálni a civilek halálát Rafahban. Dan Goldfuss tábornok, az Izraeli Védelmi Erők 98. hadosztályának vezére még vasárnap azt mondta, hogy akkor fog ilyen terven dolgozni, „ha és amikor” megkapja a parancsot, hogy haderejét küldje a területre.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint továbbra is a Gázai övezet déli részén található Khan Younis környéki hadműveletek állnak az erőfeszítéseik középpontjában, és az elmúlt 24 órában több tucat terroristát öltek meg. A harcok nagy része két kórház – az Al-Amal és a Nasser – közelében zajlott, amelyeket a Palesztinai Vörös Félhold Társaság állítása szerint izraeli csapatok vesznek körül. Sérülésekről számoltak be a kánjunisz-i Nasser egészségügyi komplexum közelében, a helyi jelentések szerint több embert lelőttek az izraeli erők. 

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 09. 12:35 Szerkesztve
🤣🤣🤣 Jah, , hogy néhány hónap múlva állig felvegyverezve a szabadult kollégáikkal visszatérjenek újra egy kis cukrot kölcsönkérni, és “meghívni” pár száz zsidót nyaralni az alagutjaikba.. Már értem a mondást: van a pofájukon bőr. Török.. ensz.., vicces.
0123456789-2
2024. február 08. 16:06
Újra együtt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita két nyilasocska @szeekely és @Hillary Clinton bázisdemokrata.
0123456789-2
2024. február 08. 16:06
Újra együtt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita két nyilasocska @szeekely és @Hillary Clinton bázisdemokrata.
0123456789-2
2024. február 08. 16:06
Újra együtt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita két nyilasocska @szeekely és @Hillary Clinton bázisdemokrata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!